Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare Westmannaturism: Turister vill se hela länet

Klåfingriga politikers katastrofala nedläggning av Westmannaturism är en svidande sanning. Det är länet, alltså kommunerna gemensamt, som har mångfalden att erbjuda och det var så Västmanland blev marknadsfört när Westmannaturism hade ansvaret.

Annons

Västerås politiker i länsförsamligen VKL (Västmanlands kommuner och landsting), hade inget intresse av att dra lansar och lägga gemensamma utvecklingspengar för upplevelser i till exempel Sala, Skinnskatteberg eller Fagersta. Och därför blev Westmannaturism likviderat.

Ändå är det gruvan i Sala, naturupplevelserna med Älg-Marcus i Skinnskatteberg och allt historiskt och nutida i Ängelsberg bland mycket annat i länet, som grundar för Västerås. Få möjligheter till övernattning ute i länet och korta avstånd till Västerås kan bara tjäna "huvudstaden".

I fredagens artikel i VLT var bland annat guideboken Lonely Planet citerad. Man kunde ha kompletterat med Guide Michelin, den ungerska turisajten på nätet, Belgiens flygtidning bland många andra och konstaterat samma sak: Västerås är en utmärkt bas när man vill utforska Mälaren och intressanta platser i närheten.

Detta var Westmannaturisms, länets turistorgans rekommendation i samarbetet med internationella guideböcker och tidskrifter. Den strategi har man hela tiden följt för att göra länet och regionen intressant. Vi var på väg att bli en av landets ledande regioner i långsiktig marknadsföring och flera länsförbund hade varit här och studerat vår modell för att ta efter.

I dag kan vi bara hoppas att man på nytt ska se fördelen av att marknadsföra ett län eller en region med ett brett utbud av upplevelser. Turister ser inte kommun- och länsgränser. De letar upplevelser inom ett körbart område.

Christina Widell

Informatör och utvecklare

inom tidigare Westmannaturism

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons