Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningsutgivarna: Håll löftet om att avskaffa reklamskatten!

Annons

Sedan 1997 har riksdagen vid sex tillfällen sagt att reklamskatten ska bort. I sommar har alliansens mediepolitiska grupp upprepat löftet.

Kort därefter meddelade finansminister Anders Borg att utrymme saknas. Reklamskatten är ett aktuellt exempel på att den politik allianspartierna driver inte är i överensstämmelse med deras ideologi.

Under sommaren har företrädare för allianspartierna, bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och alliansens mediepolitiska grupp, aktivt argumenterat för att reklamskatten ska avskaffas. I ett inslag i Sveriges Radio (Ekot den 29 juni) säger kulturministern att reklamskatten helt ska avskaffas inom två år. Det vill säga före nästa val.

Alliansen anser det nödvändigt att avskaffa reklamskatten av rättviseskäl och strikt ekonomiska skäl. Reklamskatten anses ideologiskt fel och en del av företagens marknadsföring, som är en nyttig del i marknadsekonomin och inget som ska straffbeskattas. Samma argument som dagspressen framfört i åratal.

Vi som representerar dagspressen blev glada och förväntansfulla. Äntligen skulle regeringen infria de löften vi fick för över tio år sedan och som upprepats gång på gång utan att någonting hänt.

Därför blev vi förvånade när finansminister Anders Borg kort därefter gick ut och sade att det i dagsläget inte finns utrymme att ta bort reklamskatten. Vi finner argumentet obegripligt när Riksgälden förväntar sig ett budgetöverskott på 163 miljarder kronor år 2008.

Alliansens politik är den som kulturministern och alliansens mediepolitiska grupp försöker realisera. Den är ideologiskt driven. När en regering, i stället för politik, bara bedriver nationalekonomi, verkställd genom Anders Borg, har den missuppfattat det uppdrag den fått av väljarna.

Reklamskatten är orättvis och snedvrider konkurrensen på mediemarknaden så att marknadskrafterna sätts ur spel. I dag betalar 35 dagstidningar omkring 140 miljoner kronor i reklamskatt på annonser. 5-6 tidningar står för två tredjedelar av allt. Radio, tv, internet och direktreklamen betalar ingen reklamskatt alls. Det är en gåta varför just dagspressen ska straffbeskattas.

Vi förväntar oss att alliansen står fast vid att avveckla reklamskatten. Förutsättningarna för att avskaffa reklamskatten har aldrig varit bättre. Ideologiska förutsättningar - en enig allians vill avskaffa reklamskatten. Ekonomiska förutsättningar - mycket starka statsfinanser med miljardöverskott har skapat ett utmärkt utrymme för avveckling.

Om regeringen inte klarar att driva en ideologiskt driven politik när statsfinanserna är bättre än någonsin - vad ska få oss att lita på att den någonsin klarar det?

Svensk dagspress behöver veta när och hur reklamskatten ska avvecklas så att vi kan planera vår verksamhet och framtid. Vi uppmanar regeringen att börja avveckla reklamskatten i årets budgetproposition. Om Anders Borg anser att Sverige i dagsläget inte har råd att avveckla hela reklamskatten kan han i alla fall börja med de 140 miljoner kronor som dagstidningarna betalar. Allt annat vore ett löftesbrott.

Tomas Brunegård

styrelseordförande för Tidningsutgivarna

vd för Stampen

Anna Serner

vd för Tidningsutgivarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons