Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tids nog ska vi utreda vad som hände

Annons

Katastrofen i Asien är förmodligen den värsta vi har upplevt. Den kommer under lång tid att påverka den svenska vardagen. Många kommer hem med ohyggliga förluster och upplevelser att bearbeta.

En katastrof av denna omfattning ställer det verkliga politiska ledarskapet på prov. Partipolitiskt gnissel får stå i bakgrunden för omsorg om och vård av de drabbade, vilket alla politiker borde förstå.

Det förs en aktiv diskussion kring vad som hände de första dygnen efter flodvågornas framfart och huruvida de insatser som vidtogs var tillräckliga. Liknande debatter pågår även i våra grannländer. Det är viktigt att reda ut händelseförloppet och vad som kanske hade kunnat göras annorlunda.

Men i en tid då vi är i behov av nationell samling är det inte läge att rikta allt fokus på vad som hände under det första dygnet. Vi behöver i stället gemensamt ägna vår kraft till att ta hand om drabbade, skadade och anhöriga.

Det finns inga som helst ambitioner att försöka mörka regeringens insatser. Den nationella samlingen är till gagn för dem som är direkt berörda av katastrofen.

Tids nog blir det också läge att utreda vad som hände eller inte hände vid katastrofens inledande skede.

Därför har regeringen gett Röda Korsets ordförande Anders Milton i uppdrag att genomföra en oberoende analys av hanteringen av katastrofen.

Ett nationellt råd kommer också att inrättas för att samordna kontakter med och stöd till anhöriga och offer för flodvågskata-strofen. Rådet kommer att ligga under försvarsdepartementet och arbetet kommer att ledas av en generaldirektör.

Syftet med rådet är att skapa en enda kontaktyta dit berörda enkelt ska kunna vända sig när de vill ha kontakt med myndigheter och andra institutioner kring frågor som har anknytning till katastrofen.

Sven-Erik Österberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons