Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsätt en haverikommission i Surahammar

Annons

Den 16 december uppmanar signaturen "En av oss" Surahammars politiker och förvaltningstjänstemän att träda fram och lägga korten på bordet och på begriplig svenska förklara den gigantiska pengarullning som varit ett faktum de senaste 12-14 åren i Surahammars kommun. Ledningsgruppen i Surahammar genom Kurt Haraldsson gör ett försök att förklara den ekonomiska krisen med ett svar den 18 december.

Under några år på 1990-talet fanns en personaltidning, Personalröster, ett språkrör för alla kommunanställda i Surahammar. I nummer 1 1997 har dåvarande kommunalrådet Sven Erik Gårdhage ett inlägg i tidningen där han uppmanar de som debatterar med socialdemokraterna: "Det är viktigt att försöka hålla sig till sanningen".

Dåvarande kommunfullmäktiges ordförande Erland Levi, skriver i Personalröster nummer 4 1997 på ledarsidan: "Lokal demokrati kräver ärlighet och öppenhet".

Det här är två påståenden som jag tycker både ledande politiker och kommunchefer i Surahammars kommun, inklusive Kurt Haraldsson, borde ta till sig.

När Erik G Andersson slutade som kommunalråd 1988 var Surahammars kommun skuldfri. I dag har Surahammar, inklusive de kommunala bolagen, en enorm låneskuld, flera hundratals miljoner kronor, något som är en ekonomisk "krasch". Jag tycker att en oberoende haverikommission skall tillsättas i Surahammars kommun, som får i uppdrag att objektivt utreda och öppet redovisa för medborgarna i Surahammar var alla miljoner har investerats.

Revisionsrapporten, utarbetad av Komrev, antagen den 20 augusti 2004, belyser några av bristerna, bland annat att de ledande politikernas styrning och inflytande i ekonomiska frågor kan förbättras. För att förbättra politikernas styrning och inflytande föreslås ekonomiska utbildningsinsatser. Bättre sent än aldrig.

Tänk om Kia Eriksson och Sven Erik Gårdhage hade fått en grundutbildning i styrning och inflytande i ekonomiska frågor då de tillträdde som kommunalråd. Då kanske även Surahammars kommun haft lika positiva ekonomiska redovisningar i dag som till exempel Hallstahammar, Västerås och Fagersta har. Men varför skulle två kommunalråd tillsättas 1988? Om prognosmakarna spådde så dåligt varför har inte alla bruksorter i Sverige lika usel ekonomi som Surahammar?

När Surahammars Hus AB rev lägenheter 1999 fick bolaget mångmiljonbelopp av statens bostadsakut till rivningen. Bolagets vd medverkade även i tv och talade om att Surahammars Hus AB skulle vara ett friskt bolag inom fyra år efter detta ekonomiska tillskott. Hur friskt är bolaget i dag? Kurt Haraldsson, ditt försök att förklara vart alla miljoner kronor tagit vägen var inte lysande. Tvärtom, ni mörkar och försöker tillrättalägga historien som ni vill att den skulle ha varit.

"Ibland snubblar människor över sanningen, men de flesta reser sig snabbt på fötter igen och skyndar vidare som om inget hänt", sa sir Winston Churchill. Det finns faktiskt en stor vrede och en misstro mot den politiska ledningen och cheferna i Surahammars kommun i dag. Så därför - tillsätt en objektiv haverikommission, utan politiker och kommunala chefer, som får utreda var alla miljoner kronor har investerats och vad vi fått för dem. Sanningen måste fram.

Östen Mård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons