Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxtentreprenör: Det behövs kreativitet och globalt fokus

I ett debattinlägg i VLT den 17 mars försöker Almis vd Torbjörn Henriksson att krampaktigt försvara samhällsbehovet och existensen av Almi. Jag har aldrig kunnat notera någon större nytta av Almis närvaro på den västmanländska företagarhimlen.

Annons

Det är högst nödvändigt att titta på kvalitén på det nyföretagande som sker i en geografisk region för att få en mera allsidig bild av den nytta som måste tillföras. Om den övervägande delen av nyföretagandet ensidigt handlar om starta företag som måste söka sin näring genom enbart ett

tärande från redan befintliga företag, är detta ingen sund hjälp för en hållbar och långsiktig tillväxt, varken för det nya företagen, befintliga företagen eller samhället. Vad Västmanland och Sverige behöver mest av allt är innovativa, kreativa och globalt fokuserade entreprenörer.

Henriksson räknar upp tre viktiga komponenter som Almi har:

* pengar för utlåning med lägre krav på säkerheter än banker

* finansieringskompetens

* affärskompetens

Självklart så kan man ha lägre krav på säkerhet när det är andras pengar, men även detta resonemang kan vara förödande för företagaren i ett längre perspektiv. Jag har varit besökare på ett otal seminarier i Almis arrangemang om tillväxt och företagande, där man samlar all sin expertkompetens som mässar om behovet av nyföretagandet för Sverige och regionen.

Jag kan bara uttrycka min djupa oro för det framtida företagandet ur ett hållbart och långsiktigt perspektiv med anledning av den brist på kompetens utfrån entreprenörens värld som genomsyrar Almi och dess personal. Ett felaktigt råd kan vara förödande för en entreprenör som har en bärbar affärsidé, men även samhället kan gå miste om ett framtida företag som är grunden för en samhällelig tillväxt.

Som tur är finns det andra alternativ för våra visionära nya och befintliga entreprenörer att införskaffa sig professionella råd som leder till utveckling och tillväxt.

Kjell Strandberg

global tillväxtentreprenör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons