Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxtentreprenör: Vi ska exportera oss ut ur krisen

Annons

På det nya året hoppas jag att marknadens aktörer ska fokusera sig på de åtgärder som leder till ekonomisk tillväxt och därmed hållbara och långsiktiga arbeten.

Att vi alla lämnar de insatser som enbart består av syrgas och livsuppehållande kosmetika. Vi måste bort från ett samhälle som i mångt och mycket prioriterar bidrag framför eget arbete. Enligt mig är det en kapital- och resursförstöring som pågår utan avbrott, som dessutom är starkt beroende- och korruptionsframkallande. Bör därför bekämpas i lika hög grad som drogmissbruket.

Första åtgärden bör vara att försöka ställa rätt diagnos på sjukdomen, nämligen avsaknaden av tillväxt och arbeten. Först när diagnosen är ställd kan rätt medicin och behandling sättas in.

Det är svårt att skapa arbeten - betydligt enklare att få människor i sysselsättning.

Trots detta självklara faktum går stora delar av samhällets resurser till att cementera, men även utöka de förmedlande sektorerna. Resultatet av denna strategi leder bara till att fler personer får en betald sysselsättning, som i många fall inte ens är behövd. Om detta är den grundläggande strategin

i samhällets tillväxtskapande så förstår jag handlandet. Däremot kommer jag aldrig att acceptera denna ordning, utan menar att det är en systemböld som skall opereras bort.

Min "blåslampa" kommer alltid att brinna och vara i arbete tills förändring är konstaterad.

Jag börjar med att ställa några frågor som jag förväntar mig att ansvariga hos olika

aktörer besvarar, men även vad man gör och avser att göra i frågorna.

Vad skapar en hållbar och långsiktig tillväxt i samhället?

Vad eller vem i samhället utgör den drivande tillväxtmotorn?

Finns det tillväxtmotorer som är viktigare än andra? I så fall vilka?

Finns det någon särskilt ansvarig tillväxtmyndighet på lokal nivå?

Jag förväntar mig svar av minst nedanstående men gärna flera:

Västerås kommun och dess politiskt ansvariga.

Etablering Västerås AB (Kommunens bolag för näringslivets utveckling i kommunen)

Länsstyrelsens ansvariga för länets ekonomiska tillväxt

Almi Företagspartner

Företagarna

Svenskt Näringsliv

Exportrådets exportrådgivare för Västmanlands län

Mälardalens högskola

Arbetsförmedlingen

Vestmanlands Läns Tidning

Det råder inga delade meningar om att den ekonomiska tillväxten i samhället är för låg, detta både på nationell och regional nivå, så även att de behövda och betalda arbeten är för få.

Vad eller vems är då felet för detta? Som alltid så är det inte "ens fel att två träter", med det menar jag att vi alla till någon del har ett visst ansvar. Utan ekonomisk tillväxt och arbeten blir det ingen bra sjukvård, bra äldrevård, bra skola och annan samhällsservice som vi alla till stora delar redan har betalt för, och väntar på leverans. Jag och många med mig vill ha svar och lösningar, vid uteblivet svar tolkar jag det som; ointresse, likgiltighet, trötthet, mättnad, okunskap, stolthet, inkompetens, uppgivenhet eller helt enkelt att ni är nöjda med läget.

Kom nu bara inte med svar som att det finns andra länder, regioner eller kommuner som har lägre tillväxt och större arbetslöshet än Västerås. Lika lite som jag vill höra er säga att världen är mitt i en djup lågkonjunktur och finanskris, det är ingen ursäkt utan ger bara möjligheter.

Huvudingrediensen i mitt eget tillväxtrecept är: Vi ska exportera oss ut ur krisen och in i framtiden.

Som avslutning vill jag citera en av Sveriges kvinnor med stort K, nämligen Astrid Lindgren med några ord ur hennes Idas sommarvisa; "Du ska inte tro det blir sommar - ifall inte nå'n sätter fart". Jag vill ändra till; "Du ska inte tro det blir tillväxt och arbeten - ifall inte nå'n sätter fart."

Bästa ansvariga, politiker, organisationer, företagare och västeråsare - sätt fart!

Kjell Strandberg

global tillväxtentreprenör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons