Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxtmöjligheter talar för hushållsnära tjänster

Annons

Ett av Sveriges största problem är bristen på arbete. Därför måste andra vägar prövas för att skapa nya jobb. En fråga som verkligen berör människor i vardagen är de hushållsnära tjänsterna. Förslaget om att införa skatteavdrag för hushållsnära tjänster är underskattat trots att debatten varit omfattande.

Betydelsen av hushålls-nära tjänster ur ett samhällsekonomiskt perspektiv framgår av Konjunkturinstitutets (KI) utredning tidigare i år:

lNya jobb skapas - KI räknar med cirka 10000. Varje nytt arbete är viktigt, både för den som får möjligheten att tjäna pengar och för den svenska ekonomin.

lDe som köper tjänster kan ägna sin tid åt yrkesarbete. Specialiseringen ökar, vilket leder till ökad välfärd. Vardagsstressen kan lindras.

Jobb som i dag utförs svart i många hem kan bli vita, vilket skapar större trygghet för den anställde och ger högre skatteintäkter till staten.

I Finland, där möjligheten funnits sedan 1997, fördubblas avdragsmöjligheterna nästa år. Branschen växer så det knakar. Det är många företagare som väntar på den chansen i Sverige.

I Sverige skulle ett sådant system också kunna bidra till att människor lämnar bidragsberoendet bakom sig och övergår till egen försörjning. Det är den nuvarande social-demokratiska politiken som resulterar i att över en miljon svenskar lever på bidrag, vilket är både in-humant och ovärdigt ett modernt samhälle. Det känns dock oerhört bra att fyra tunga LO-fackföreningsordföranden har kommit till insikt och kräver att det socialdemokratiska partiet omprövar inställningen till hushållsnära tjänster.

Effekterna av att legalisera hushållsnära tjänster skulle också vara ett lyft för alla dem som i dag arbetar i den svarta sektorn bland annat i form av ökat försäkringsskydd, sociala förmåner och bättre pensionsmöjligheter. Staten, landsting och kommuner skulle få in ytterligare skatteintäkter samtidigt som Sveriges ekonomiska tillväxtmöjligheter skulle förbättras. För att inte tala om det humana värdet det innebär för individen när hon eller han ingår i en arbetsgemenskap. Det är så välfärd skapas.

En invändning som ofta framförs är att det är de rika som skulle tjäna på ett sådant förslag. Men nog är det väl så att de rika redan i dag har råd att köpa tjänsterna vitt eller får de hushållsnära tjänsterna utförda i form av anställningsförmåner av olika slag som deras företag betalar. Den stora gruppen som använder sig av svarta tjänster är vanliga medelklasshushåll. HSB gjorde för något år sedan en undersökning som visade att 41 procent av de svenska hushållen ansåg att det var acceptabelt att köpa städhjälp svart.

Vi moderater anser därför att det är dags att våga tänka nytt - för jobben och människornas skull - och införa en generell avdragsmöjlighet för hushållsnära tjänster.

Ann-Kristin Ekman

Tomas Högström

.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons