Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år med Värna Västerås

Annons

I år har det gått tio år sedan Västerås lokala brottsförebyggande råd inrättades som ett projekt. Ett projekt som med tiden har permanentats och bytt namn till Värna Västerås.

Idén till Värna Västerås föddes egentligen sommaren 1994. Den sommaren var ovanligt orolig i Västerås. I synnerhet var ungdomar inblandade och berörda. Ungdomsgäng, även från andra städer, slogs med varandra med nävar och tillhyggen på Västerås gator. Expressens gulsvarta löpsedlar skrek ut att Västerås var våldets stad.

Våren 1995 mördades ishockeyspelaren Peter Karlsson på hemväg från krogen. Det var ett mord som grep tag i västeråsarna. Olika idrottsorganisationer samlade omkring 20 000 deltagare i en manifestation mot våldet på Stora torget.

De många mer eller mindre allvarliga händelserna ledde till att idén om ett lokalt brottsförebyggande råd förverkligades. Åke Hillman tog initiativ till att samla representanter för polisen, bostadsföretag, idrottsrörelsen, försäkringsbolagen, handeln och olika organ i kommunen för att bilda Värna Västerås.

Värna Västerås har betytt mycket för det brottsförebyggande arbetet. Med ofta ganska enkla medel, som förbättrad belysning och röjning av buskage, går det att minska brottsligheten, som inbrott och skadegörelse, och att öka tryggheten i stadsdelarna och bostadskvarteren.

Givetvis är vi glada och lite stolta över att det nationella Brottsförebyggandet rådet tycker att Värna Västerås är ett föredöme för det lokala brottsförebyggande arbetet. Vi kan även se att antalet brott som anmäls till polisen minskar. Statistiken till trots möter vi många människor som är rädda och känner sig otrygga och som upplever att brott och våld blivit vanligare.

Det är en känsla som måste tas på stort allvar eftersom den begränsar människors frihet och i förlängningen kan leda till ett kallare och hårdare samhälle. Självklart måste vi kunna gå på stan, ta en promenad och uträt- ta ärenden utan att vara rädda.

Värna Västerås har arbetat mycket med förebyggande åtgärder i stadsdelar och bostadskvarter. Klotter och vandalisering har hållits efter och bekämpats. Ett särskilt fokus har funnits på barn och ungdomar, bland annat för att förhindra kriminell debut och framtida brott.

Polisen har ett tydligt ansvar för att ta itu med den akuta brottsligheten. Kommunen har ett lika tydligt ansvar för det förebyggande barn- och ungdomsarbetet. Goda uppväxtförhållanden, trygghet, stöd och en meningsfull fritid är mycket viktiga.

Vi vill ändå betona att det är föräldrarna som har det största och tyngsta ansvaret för att ta hand om och fostra de unga. Föräldrarna måste ha betydligt bättre koll på vad de unga gör och inte gör. De måste också ha koll på vilka prylar och pengar som de unga har med sig hem.

De goda och numera tioåriga erfarenheterna gör att vi vill gå vidare med att utveckla arbetet inom Värna Västerås. I nuläget finns det stadsdelsanknutna brottsförebyggande råd i Skultuna och på Bäckby - Skälby. Vi ser gärna att det blir ännu fler stadsdelanknutna brottsförebyggande råd. Pettersberg, Råby och Skallberget kan stå på tur.

Det brottsförebyggande arbetet handlar inte bara om fler poliser och ökade polisiära insatser. Alla medborgare måste medverka för att vrida utvecklingen rätt. Ingen kan lägga problemen hos någon annan. Alla har ansvar både för sig själv och för andra.

Våld och brott måste bekämpas, och tillsammans i Värna Västerås är vi starkare än var och en för sig!Ulla Persson

Ann-Marie Orler

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons