Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio frågor till landstingsstyrelsen

Annons

I ett pressmeddelande från förra veckan meddelar landstingsrådet Glenn Andersson att man tecknat avtal med Carema om övertagande av ett antal familjeläkarmottagningar. Vidare erbjuds Praktikertjänst avtal om att driva de sju mottagningar som man hittills efter tillämpning av lagen om offentlig upphandling (LOU) inte ansett hålla måttet med tillägg att om man inte skriver på så övergår enheterna i landstingets regi!

Med anledning av detta pressmeddelande samt av de gångna veckornas debatt önskar Västmanlands läkarförening svar på följande frågor av landstingsstyrelsen:

1. Gäller familjeläkarkonceptet i den form vi kom överens om i början av 90-talet det vill säga listning och kapitation?

2. Hur kan landstinget teckna avtal om mottagningar man inte äger?

3. På vilket sätt kan verksamhet som i dag inte sköts av landstinget i lokaler man inte äger av personal man inte har anställt övertagas och av vem? 4. Vem kommer att ansvara för utbildningen av alla nya familjeläkare (för närvarande drygt 25 ST-läkare) i enlighet med socialstyrelsens direktiv och fastställd utbildningsplan om de privat verksamma läkarna inte längre står till förfogande?

5. Vilka undersökningar stöder påståendet att en mix av just 44 procent privatdrivna och 56 procent offentligtdrivna är en bidragande förklaring till att den västmanländska modellen är så uppskattad som påstås?

6. Vilka namngivna läkare har Carema som patienter som så önskar kan lista sig hos den 1 juli? Listningsbara läkare borde rimligen vara en förutsättning vid tecknande av vårdavtal och är också av stort intresse för befolkningen att känna till.

7. När kommer landstinget att gå ut och informera medborgarna individuellt om vad som händer med just deras familjeläkare och om vilka alternativ de har att välja ny läkare?

8. Hur kommer landstinget att agera gentemot familjeläkare som väljer att arbeta vidare på sin mottagning? Och hur kommer landstinget att behandla de patienter som fortsätter att anlita dessa läkare, som de själva valt?

9. Vart vänder man sig och vilka blanketter skall man fylla i om man inte önskar bli passivt listad på en av Caremas mottagningar?

10. I ett brev till landstingsstyrelsen har flera verksamhetschefer vid offentligt drivna vårdcentraler förklarat att de saknar förtroende för landstingsledningen. Vad blir resultatet av denna mycket ampert formulerade misstroendeförklaring?

Den korta tid som återstår till halvårsskiftet gör att Västmanlands läkarförening, såväl i sina medlemmars intresse som av omsorg om de många patienter som känner osäkerhet att få behålla sin inarbetade familjeläkare, snarast möjligt emotser landstingsstyrelsens skriftliga svar på ställda frågor.

PS

Alla patienter som är listade på de aktuella mottagningarna kan vara alldeles lugna. Läkarna kommer att finnas kvar på sina familjeläkarmottagningar precis som förut även om ett avtalslöst tillstånd råder. Detta ansvar för patientens säkerhet åligger läkaren enligt lag.

DS

STIG REINHOLDSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons