Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio miljoner ton koldioxid per år

Annons

I den nyväckta diskussion-en om koldioxidutsläpp och växthuseffekt riktas kritik mot bilismen och den energiintensiva indu-strin. Utsläppsmängden minskar inte utan istället har en mindre ökning kunnat konstateras. Med förvåning noterar jag att inte någon gång har det nämnts något om vad Barsebäcksreaktorernas stängning medfört för denna oönskade utveckling.

Bortfallet av elproduktionen i Barsebäcksverket har lett till att mängden utsläppt koldioxid från elproduktion i norra Europa har blivit 10 miljoner ton per år större än nödvändigt. Detta motsvarar nästan hälften av utsläppen från den svenska bilismen. Det krävs att varannan bil i Sverige ställs av för gott för att den enbart politiskt betingade stängningen av Barsebäck ska vägas upp.

Reaktorerna i Barsebäck hade utan överdrivet stora ekonomiska insatser kunnat köras i minst 20 år till. Under den tiden kommer fossileldad kraftproduktion i stället att släppa ut över 200 miljoner ton koldioxid motsvarande alla utsläpp i Sverige under nästan fyra år under nu rådande förhållanden.

Detta faktum kommer under lång tid att kasta en mörk och dyster skugga över den svenska energi-politiken.

Det är hög tid att vi i Sverige, liksom i det dussintal andra länder som idag bygger ut sin kärnkraft, fullt ut tar till vara dess fördelar i stället för att försvåra detta genom ständigt ökade skattepålagor. Vi har inte råd att avstå från någon koldioxidfri form av energi.

Bengt Å Andersson, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons