Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemannaförening (S): Vi är upprörda, ja rent av förbannade!

Vad är det för Sverige vi lever i i dag? Ett Sverige som många länder i åratal har sneglat avundsjukt på och som de betraktat som ett idealland.

Annons
Råkapitalister? Socialdemokratisk tjänstemannaförening är förbannad på regeringen.foto: Mohammed El-Masri

Där solidaritet varit det som eftersträvats, och där sättet att ordna samhället på har kallats välfärd.

I dag håller Alliansregeringen successivt på att bryta ner denna välfärd till oigenkännlighet. Och detta skyller Alliansens företrädare dagligen på den ”ekonomiska världskrisen”! Samtidigt som de sänker skatter där välbärgade grupper är stora vinnare. Hur länge ska de få fortsätta skylla allt på denna kris?

De sjuka ska piskas till att söka jobb även om de redan står med ena foten i graven, eller har så ont att de inte vet hur de ska orka med sin familj eller jobb. Trots detta godkänner inte Försäkringskassan läkarkårens patientjournal och sjukintyg, där arbetskapaciteten bedöms annorlunda.

Är detta läkarkårens sätt att slippa ta obekväma beslut? Om inte, så borde läkarna i sin yrkesheder känna sig kränkta av att ständigt bli ”överkörda” av en överprövande försäkringskassa. De sjuka behandlas som brickor i ett ryskt roulettspel när Försäkringskassans journalbedömare bestämmer vilka patienter som är tillräckligt sjuka för att få sjukersättning.

Problemen bollas därefter över till någon annan, vilket i regel blir arbetsförmedlarna, som får jobba häcken av sig för att hitta på någon form av sysselsättning. De övertaliga – de som är utanför och inte får något jobb – behandlas som mer eller mindre okänsliga robotar, som man kan flytta på hur som helst över hela Sverige.

Till alla arbetslösa, ja även gifta personer med familj, hus och släkt på den ort där man bor, följer man regelboken och säger: ”Du vet väl att du måste söka arbete i hela Sverige!” Och därmed har arbetsförmedlingen garderat sig mot allt ansvar för dessa individer. Tydligen ska alla individer i Sverige – utan något hänsynstagande – leva ett nomadliv och förflytta sig härs och tvärs över landet, till en arbetsplats som man inte vet hur länge man får vara kvar på.

För att få socialbidrag vänds varje individs levnadsförhållande ut och in på. Bor du till exempel i en insatslägenhet måste du sälja den för att få bidrag! Samtidigt omvandlar alliansen hyreslägenheter till bostadsrätter i en fart så man baxnar. ”Jo, för annars har vi inte råd att bygga nytt”, säger man, vilket förvisso är sant. Men för vilka hyreskostnader då? En arbetslös har knappast råd att bo i dessa nybyggda lägenheter?

Och så har vi Lavaldomen, som nu fastslår, att arbetskraft kan hyras in i Sverige utan några kollektiva lagar och regler sett ur facklig synpunkt. Våra kämpande föräldrar skulle vända sig i graven om de kunde se och höra hur Alliansen i dag successivt blundande tilllåter att den fackliga rörelsen bryts ner på ett mycket smart och ohederligt sätt. Ett fack som våra far- och morföräldrar slogs för, med en kämpaglöd som dagens unga knappt känner till.

Sedan har Alliansens företrädare mage att i medierna säga att man inte alls vill försämra de fackliga villkoren! Men varför protesterar de inte då? Ska EU: s domstol (där bara 4 domare av 7) får bestämma över hur vi svenskar vill hantera vår arbetsmarknad för att förhindra underbudskonkurrens. Där vi enats om att ingen ska kunna ta jobbet från någon annan genom att erbjuda dig att arbeta till lägre lön eller sämre arbetsvillkor än kollektivavtalets innehåll.

Trots att OECD i en rapport fastslagit att svensk arbetsrätt rankas som den fjärde mest flexibla för små- och medelstora företag inom OECD-länderna, så fortsätter man på högerflanken att påstå, att lagen om anställningsskydd (las) hindrar svensk arbetsmarknad från att nyanställa! Verklighetens las är långt ifrån Svenskt Näringslivs överspända hämsko. Sanningen är att las ger ett förhållandevis svagt anställningsskydd.

Vill alla verkligen ha en sådan här omänsklig och råkapitalistisk utveckling av vårt land?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons