Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toaletter ska vara rena även på skolor

Annons
Elever utsatta. Ostädade och osäkra toaletter försämrar arbetsmiljön för många elever.Foto: Scanpix/TT

Skolan är en av Västerås största arbetsplatser med ungefär cirka 14 500 elever i grundskolan och ungefär 5 100 elever i gymnasiet. Arbetsmiljölagen gäller från och med årskurs 1.

Vi har uppmärksammat att det på vissa håll finns synnerligen allvarliga arbetsmiljöbrister i stadens skolor. Det handlar om buller i korridorer som stör koncentration och lärandet, orena toaletter, skadegörelse och klotter.

Mobbing, stress, socialt utanförskap och olika slags psykosociala problem är andra exempel på arbetsmiljöproblem som är oroväckande vanligt förekommande i skolorna.

Bristerna i arbetsmiljön torde inverka negativt på elevernas studieresultat. Både som politiker men också som mamma till barn i årskurs 8 och 2, så blir jag naturligtvis bekymrad.

Trots skolans arbetsmiljöproblem har frågan haft låg politisk prioritet. Exempelvis har Arbetsmiljöverkets inspektioner i skolorna minskat med cirka 70 procent.

Socialstyrelsen har nyligen genomfört en undersökning i vilken de konstaterar att många elever har allergi och astma, där skolmiljön är en av delförklaringarna.

Skolmiljön och skollokaler är därmed kommunens ansvar. Det är således en viktig uppgift att driva frågan om att förbättra barn och ungas arbetsmiljö i skolan

Det har Kristdemokraterna och jag också gjort och vi har fått igenom fem miljoner kronor som en katalysator för arbetet med att förbättra och utveckla barnens arbetsmiljö i skolan.

När jag i våras skrev om detta beslut på sociala medier, fick jag genast en oerhört positiv respons från organisationen Friends som skickade mig Friends-rapporten från 2012 om kränkningar och mobbing i skolans värld.

Jag har också fått samtal från en förälder som berättat om sin dotter som vägrar gå på skolans toaletter för att det är så snuskigt och att hon är rädd för att någon ska rycka upp dörren. Jag tror att det finns fler likande historier. Jag tror det finns få vuxna som skulle acceptera den standard som i dag finns på vissa av våra skolor.

Trygghet och trivsel är så pass avgörande för barnens välbefinnande och inlärning, så det borde vara en mer prioriterad fråga än vad den hittills har varit.

Min förhoppning är att dessa fem miljoner kronor används under 2014, som ett startskott för att ett långsiktigt förbättrings-arbete där skolorna involverar eleverna genom olika typer av trygghetsprojekt, kontinuerliga skolanalyser som fotokartläggning av trygga och otrygga platser, synliggöra brister i skolans lokaler, klotter och stämningen i stort.

Det här är en av de många insatser Kristdemokraterna gjort i Västerås för att göra Västerås till Sveriges bästa stad för barn att växa upp i. Jobbet fortsätter.

Maria Lindelöf (KD) gruppledare i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons