Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Högström (m): Beslutet visar på ledarskap och ansvarstagande

Annons

Lars Eriksson (s) kritiserar i en artikel den 29 maj beslutet att skjuta fram landstingsplanen till i höst. Det var flera skäl som gjorde att vi beslutade att skjuta upp

behandlingen av landstingets budget till i september. En av orsakerna var att jag som landstingsstyrelsens ordförande är ny i rollen och behöver mer tid för analysarbete av budget och verksamhet. Andra orsaker var att en ny landstingsdirektör skulle tillträda och att Vårdförbundets avtal inte var klart.

Konsekvenserna och kostnaderna med anledning av strejken i form av att åtgärda inställda operationer och behandlingar spelade också in. Vi har i dag minst 600 inställda operationer, 100 inställda kranskärlsundersökningar, och 300 inställda undersökningar med magnetkamera att ta hand om. Dessutom tillkommer kostnader för andra inställda besök hos läkare, inställda provtagningar och analysprover som nu ligger nedfrysta. Det är stor uppgift som verksamheterna måste ta tag i.

Genom beslutet att behandla budgeten senare visar vi ansvar och ledarskap. Lars Erikssons budskap är att oavsett hur verkligheten ser ut skall en budget fram i juni. Jag och majoriteten har en annan uppfattning. Självklart måste budgeten formas utifrån den verklighet som landstinget verkar i. Påståendet att det skapar oro i organisationen är överdrivet eftersom verksamheterna vet vilka uppdrag de har de närmaste åren.

Sjukvården är ingen handelsvara och ska naturligtvis vara offentligt finansierad. Det är bra att Lars Eriksson bejakar betydelsen av att det finns olika driftformer.

När det gäller skatten så är det inte fråga om något löftesbrott. Vi levererar, men förbehåller oss rätten att bestämma takten i förhållande till vad landstinget klarar av.

Tomas Högström

landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons