Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Högström (m): Denise Norström (s) har fel

Majoriteten i landstinget har inte räknat med någon ökning av statsbidragen i budgeten som Denise Norström påstår.

Annons

Statens satsningar i form av sjukvårdsmiljarden, psykiatrisatsningen och förslaget att sänka arbetsgivaravgifterna är inte med i budgeten eftersom det råder osäkerhet vad utfallet blir för landstingets del. Jag hoppas naturligtvis att landstinget får sin del av satsningarna.

Den uppräkning som Norström syftar på handlar om effekterna inom det så kallade utjämningssystemet, vilket inte skiljer sig från hur tidigare majoriteter hanterat frågan.

Vi justerar ner skattesatsen med 15 öre efter att för budget 2007 höjt skatten med 52 öre, något som socialdemokraterna då motsatte sig. Efter justeringen är skattesatsen fortfarande 22 öre högre jämfört med när majoriteten, bestående av moderaterna, folkpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna, sjukvårdspartiet samt miljöpartiet, tillträdde.

Beträffande Citybanan så har regeringen uppdraget att se över gällande lagstiftning om hur den här typen av investeringar ska tas upp. Det är först efter det som ett fullständigt förslag föreligger.

Avtalet med Vårdförbundet förhandlas för närvarande. Huvudregeln är att verksamheten inom sina ramar bär kostnaderna för utfallet.

När det gäller tågtrafiken Uppsala-Sala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping så pågår förhandlingar med Rikstrafiken/staten. Jag tycker inte att det särskilt klokt att göra som Norström säger, att lägga in pengar i budgeten, så länge dessa förhandlingar pågår.

Tomas Högström

landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons