Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Högström (M): Grumligt och ogenomtänkt

Landstingets postiva resultat, litet men naggande gott i dessa tider, påverkas av flera faktorer.

Annons

Statsbidragen från regeringen är högre. Utfallet av sjukskrivningsmiljarden och vårdgarantipengar innebär också plus.

Minskade utgifter för försäkringar och slopad avgift till SKL påverkar även de landstingets ekonomi positivt med mera. Den senaste tidens börsuppgång har också betydelse eftersom det ger oss möjlighet att ta hem tidigare nedskrivningar som gjordes när börsen gick ner.

Att som Denise Norström (S) påstå att landstingets ekonomi inte ska vara beroende av börsutvecklingen för att göra ett positivt resultat är ogenomtänkt. Eller är det så att landstinget inte ska göra avsättningar för våra anställdas pensioner och placera en del av pengarna på börsen?

I dag gör vi avsätttningar till anställdas pensioner. Detta i enlighet med ett särskilt regelverk som fullmäktige antagit och i enlighet med god redovisningssed. Landstinget har ungefär 1 400 miljoner kronor placerade i pensionsportföljen. I syfte att trygga dessa pengar och samtidigt få bästa avkastning placeras en del av pengarna i aktier.

Det arbetet har varit framgångsrikt. Det är bra att landstinget fortsätter att avsätta pengar till pensioner.

Det socialdemokratiska tänket i denna fråga är grumligt och ogenomtänkt. Men kanske är det så att Denise Norström själv vill göra en redovisning över socialdemokartiskt hanterande av bokslutsposter fram till 2006? Jag lovar i så fall att vara behjälplig i det arbetet.

Tomas Högström

landstingsstyrelsens ordförande

Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons