Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Östling, HGF: Bygg fler hyresrätter i Västerås!

Annons

Det råder en skriande bostadsbrist i hela Sverige. I Tvärsnytt den 3 mars fick vi följa Sara som vittnade om att hon tillsammans med många andra desperat försöker hitta en bostad i Västerås.

Det problemet är västeråsarna knappast ensamma om. Över 200 000 unga vuxna saknar i dag en bostad. Vi vet att det framförallt är hyresrätter som de efterfrågar. Att vårt allmännyttiga bostadsbolag, Mimer, då förnekar bostadsbristen som ett problem är mycket oroväckande.

Bristen hindrar många från att flytta till Västerås för utbildning och jobb. Ett stort problem både för den enskilde men lika stort för kommunen och näringslivet. Att det råkar finnas hyreslediga lägenheter som kostar 12 000–17 000 i månaden, eller som ligger långt från centrum är till föga hjälp. Det måste helt enkelt byggas bostäder som fler har råd att bo i. Här måste våra beslutsfattare i kommunen och i riket ta sitt ansvar!

I dag praktiseras olika lokala byggregler från kommun till kommun som förhindrar och försvårar rationellt byggande. Byggbranschen får ibland rättmätig kritik för sina höga priser och sin låga produktivitet, men kommunerna måste också göra sin hemläxa. Om vi inte kan eller får använda det allmännyttiga bostadsföretaget till det som är allmännyttigt – att se till att det finns bostäder för dagens och morgon-dagens västeråsare – vad är då det allmännyttiga?

Ett annat stort problem är att boendeformerna beskattas olika. Skattesystemet missgynnar särskilt byggandet av hyresrätter. I dag belastas en nybyggd hyresrätt på 100 kvadratmeter med 2 000 kronor mer i skatt per månad, jämfört med lika stora alternativ i andra boendeformer. De flesta politiska partier är ense om orättvisorna och att de bidrar till minskad konkurrenskraft för hyresrätten. Men läpparnas bekännelse räcker inte! Nu måste det till åtgärder.

Här är några förslag som Västeråspolitikerna kan börja med:

w Stärk hyresrätten i Västerås – bygg hyresrätter, 2:or och 3:or inom två kilometer från centrum.

w Kräv av era partikamrater på riksnivå att de går från ord till handling och snabbt åtgärdar det orättvisa skattetrycket för hyresrätten.

w Håll nere taxor och avgifter för att göra kalkylerna rimliga.

w Sätt prispress på byggföretagen.

Det är hög tid att bostadsbristen tas på allvar – inte bara i ord – utan även i handling. Det måste byggas fler bostäder som alla kan bo i.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons