Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Salzmann (m): Avknoppningar är bra

Lagen om offentlig upphandling har gjort det svårt att göra kommunala avknoppningar då det hela tiden finns risk för överklaganden. Detta gör att antalet avknoppningar av kommunal verksamhet hittills blivit få.

Annons

Lagen ger i praktiken ingen möjlighet till att göra avknoppningar. Därför måste nu kommunen anpassa sitt regelverk till den rådande situationen. Hade det funnits en lag som ger rätt till avknoppningar, utan att först lämna ut verksamheten på konkurrens, hade den givit kommunen möjlighet att agera till gagn för både medarbetarna och skattebetalarna.

Att avknoppningar är till gagn för med-borgarna finns många exempel på runt om i Sverige. Ett bra exempel i Västerås är Rederi Mälarstaden. Vi gav en medarbetare möjlighet att knoppa av verksamheten. Som tur var överklagade inte någon beslutet, vilket gjorde att hela affären kunde genomföras.

Sedan det privata rederiet tog över Mälarbåtarna har verksamheten utökats på ett strålande sätt. I kommunal verksamhet hade detta aldrig gått på grund av både tröghet i systemet och brist på möjlighet till att investera i båtar med mera. Rederiet tog över två båtar, har nu fyra båtar, varav en som köptes från kommunen och som är utbytt till ett modernt och större fartyg. Detta är en lyckad avknoppning.

Jag vill se fler möjligheter till avknoppningar. Främst gäller det inom Proaros som driver huvuddelen av den kommunala verksamheten. Det gäller grund- och gymnasieskolor, förskolor, äldreboenden med mera. Även inom mitt ansvarsområde, teknisk produktion, borde det finnas möjligheter till fler avknoppningar. Det gäller till exempel campingen, skötsel av grönområden och gatuunderhåll.

Men för att en avknoppning skall fungera måste personalen få tydliga spelregler. Därför krävs en lagändring som gör spel-reglerna tydliga för hur avknoppningar skall kunna genomföras. En avknoppning kan inte ske i konkurrens för då blir det istället en försäljning eller upphandling. Att sälja kommunal verksamhet är en svår väg att gå eftersom kommuner inte är vana och har inte har någon erfarenhet av att göra företagsaffärer. Västerås har ett bra exempel med Vägab - ett bolag som ännu inte blivit sålt.

Med en tydlig lagstiftning kring avknoppningar blir det också möjligt för kommunala styrelser och nämnder att ge ett tydligt uppdrag till förvaltningschefer att de skall stimulera medarbetare till avknoppningar. Det går att sätta mål för antal avknoppningar och förvaltningscheferna kan få ett tydligt uppdrag att nå målet.

Idag får man en känsla av att avknoppningar istället betraktas som ett hot mot verksamheten. Istället talar kommunala chefstjänstemän om att skapa skalfördelar, vara marknadsledare, vara huvudleverantör med mera, vilket gör att medarbetares önskan att få göra en avknoppning betraktas som illojalitet mot den egna organisationen. En minskad verksamhet ger inga bidrag till overheadkostnaderna. Avknoppningar blir därmed ett hot mot den egna overhead-organisationen.

Tomas Salzmann

ordförande

tekniska produktionsstyrelsen

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons