Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Salzmann (M): Vi vill att delegationsordningen ska ändras

Tidigare heltidsarbetande kommunalrådet Bengt-Åke Nilsson (FP) har åsikter om hur alliansen i Proaros styrelse arbetar.

Annons

Då han inte längre löpande följer den interna dialogen kan jag berätta att så sent som vid senaste styrelsemötet för Proaros anmälde Erik Ödmansson (FP) frågan om de undermåliga material som styrelsen erhåller. Jag skulle kalla det en ren utskällning.

Redan vid första och andra styrelsesammanträdet under mandatperioden framförde alliansen att vi ville att delegationsordningen skulle förändras så att fler frågor kom till styrelsen för beslut.

Vi har sedan löpande framfört kritik i berednings-utskott, styrelse och underhand att vi är missnöjda med styrelsens roll. Då Proaros ska avvecklas har majoriteten inte sett det som nödvändigt att ändra delegationsordningen som levt under många år.

Jag kan försäkra Nilsson att alliansen på ett enigt sätt arbetat med konkreta frågor, framfört kritik, kommit med konkreta förslag. Vi har fått skäll av majoriteten att det inte är lämpligt att föra politik i styrelsen utan styrelsen har en tradition att alltid vara enig.

Det handlar dock ofta inte om politik utan ledning och styrning av en tjänste-organisation. Se alla våra yttranden och initiativ vi har tagit! Flera av oss inom alliansen har från vår profession av att leda stora organisationer och har därför löpande påtalat de brister vi ser med Proaros.

Beställar-/utförarmodellen har tjänat ut sitt syfte. Proaros har byggt upp sin egen administration som numera kostar 64 miljoner kronor, enligt budget 2012. Styrningen av verksamheten kommer från flera håll, vilket gör att verksamhetschefer och enhetschefer inte vet vem som styr. Hade vi respekterat kund- och leverantörsrollen hade jag kunnat se en fortsättning men nu har det gått för långt.

Hade Proaros fått verka som ett riktigt tjänsteföretag skulle det säkert fungerat bra. I dag har det blivit ett extra byråkratipålägg och då måste jag som skattebetalare och andre vice ordförande i Proaros reagera.

Mitt förslag är att lägga ner Proaros organisation – vi kan spara 40–50 miljoner kronor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons