Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomt prat att vi inte ser till patienterna

Annons

Landstingsledningen tål att bli ifrågasatt men när Läkarföreningens ordförande, Lars-Olof Svensson påstår att vi sviker vårt ansvarstagande passeras en gräns.

Jag kan konstatera att vi hämtar vår information från divisionsledning och ledningsstab samt i mötet med patienter och anställda. Vi hämtar även information ur analyser, jämförelsetal och underlag som beskriver verksamhetens omfattning, innehåll och kvalitet.

Division kirurgis metod att använda sig av lediga vårdplatser vid olika kliniker kommer från divisionsledningen. Den information som lämnats till den politiska ledningen är att antalet vårdplatser är tillräckligt. Den dragkamp som nu förekommer mellan klinikerna om hur vårdplatserna ska fördelas är en sak för divisionsledningen.

Det har också framförts att personal vid de kliniker, vars vårdplatser kirurgkliniken använder sig av, inte har rätt kompetens för att vårda deras patienter. Det är också en fråga för divisionsledningen. Vi förväntar oss att påståendet leds i bevis men också att divisionsledningen redovisar vilka insatser som behövs för att utbilda och kompetensutveckla personal för att bättre kunna samutnyttja vårdplatser.

Det är tomt prat från Läkarföreningens ordförande att vi inte ser till verksamhet och patienter. Vi samtalar med urologkliniken om deras utvecklingsmöjligheter. Ortopedkliniken vet att vi under 2010 startar en klinisk undervisningsavdelning, förlagd till kliniken. Vi har för divisionsledningen redovisat att vi avser lägga förslag om tillskapande av ett dagkirurgiskt centrum.

Vidare diskuteras bildandet av en enhet för specialistoperationer. Var tionde vårdplats i landstingen sägs vara upptagen på grund av vårdens egna misstag. Därför prioriteras ett omfattande patientsäkerhetsarbete och samtidigt uppförs en ny vårdbyggnad.

Ledningsstaben har räknat fram att betinget för divisionen kirurgi är 52 miljoner kronor, inte 97 miljoner. Divisionen kan dessutom avropa minst över 13 miljoner kronor från landstingsstyrelsen och använda resultatet av prioriteringsarbetet under 2010.

Landstingsrådet Birgitta Andersson (C)svarade på frågan om det var känt för henne att det var kaos på kliniken den 28 januari. Ingen information hade getts från divisions- eller klinikledning vare sig till ordföranden, ansvarigt råd eller landstingsdirektör.

Vad som inte framkommit i debatten är att klinikledningen i samråd med divisionschefen beslutat om en temporär neddragning av vårdplatserna den aktuella veckan utifrån bedömningen att tillgängliga vårdplatser skulle räcka till. Är det meningslös retorik, Lars-Olof Svensson?

Tomas Högström

landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons