Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomten måste bli förändringsbenägen

Annons

Ruben var en gammal erfaren och go' tomte som hade glatt barnen i Småstad under 150 år. Han tänkte noga ut de lämpligaste julklapparna för alla barnen. Tomtenissarna i verkstan hjälpte till och Ruben visste att stötta och hjälpa nissarna som brann för sin gärning.

Men så en dag kom överstetomten Hurtig från Centrala Tomtekontoret (CTK) och meddelade att nu efter 150 år var det dags för en förändring.

Hurtig hade varit i stora landet Amerka och träffat fantastiska människor som visste hur man skulle göra. De pratade och pratade och visade färgglada bilder. Nu skulle tomtarna minsann rationalisera sin verksamhet. Den gamla tomteverkstan med utdelningen på julafton och med besök hos de 600 familjerna skulle effektiveras.

15 julprocesser skulle startas i Stora Tomteregionen, hade Hurtig sagt. Det var vägen till framgång. Och nu skulle alla göra lika.

Inte kan vi göra olika på så många ställen!

Antalet paket skulle rationaliseras ner till tio i stället för hundratals. Inte var det effektivt att ha individuella paket.

Tänk bara på kapitalbindningen, sa Hurtig.

Hurtig hade funnit att det var alldeles för dyrt att åka ut med julklapparna på en och samma dag. Distributionen, som det hette, måste effektiviseras. Således skulle varje familj gå och hämta sina paket tre dagar innan, i närbelägen butik. Alla skulle ju ändå gå och handla!

Ruben som visste vad familjerna ville ha, att de ville ha besök på julafton, försökte enträget förklara vikten av att lyssna på familjerna och barnen. Men när han argumenterade så bemöttes han med Hurtigs fantastiska nyckeltal. Med Hurtigs lösning så skulle varje tomte kunna möta 1 750 barn, vilket var 82 procent fler barn och ett bevis på en rejäl produktivitetsökning i distributionen.

Hurtig hade till och med föreslagit att man skulle skicka ut kort på julklappar i stället, så kunde familjerna själva hämta paketen. Med detta skulle distributionens kostnader minska 63,54 procent. Ruben förstod ingenting!

När Hurtig stolt hade visat på ett nyframtaget nyckeltal på Nisseproduktionen gånger utkörningskostnaderna dividerat med antalet barn och hur detta förbättrade hela produktionen och distributionen med 85,4 procent, så försökte Ruben fråga om detta var roligt för familjerna.

Hurtig förstod inte vad Ruben menade men såg inlägget som direkt fientligt mot sina förslag.

Ruben, du måste vara förändringsbenägen, skallade Hurtig.

Ja, okej jag kan vara förbättringsbenägen men inte försämringsbenägen! Barnen vill ju ha besök på julafton och de vill ha sina önskade paket. De vill inte ha samma standardpaket som alla de andra barnen i området. Det är ju själva grejen!

Hurtig hade räknat ut att genom att anställa 15 nya processledare så skulle han kunna ta bort 30 tomtar och 250 nissar inom sitt område. Det skulle minsann ge eko i Tomtevärlden ända bort till Amerka och Illinojs.

Tomtevärlden reformerades efter Hurtigs idéer. Han fick ett större och vackrare kontor med ännu fler processledare i Stora Staden. Ruben öppnade ett eget litet Tomteland med att hjälpa 30 egna familjer. Gissa vilka familjer som trivdes bäst med sin Tomte?

Gunnar Nihlén

Avgående vd för Almi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons