Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppstyrning en fara för demokratin

Annons

I flertalet länder ställer man i ökad omfattning inte bara frågan om vad staten kan utföra utan även vad den faktiskt bör sköta. En liknande frågeställning gäller kommunernas verksamhet. Denna trend har resulterat i en ökande privatisering och utgör för de privata företagen en utmaning att utföra vissa serviceuppgifter mera effektivt.

Den världsberömde ekonomen Peter Druckner har formulerat följande tänkvärda ord: "Frågan är inte vem som har rätt utan vad som är rätt."

Kollektivismen med toppstyrning skapar maktlösa individer

- se bara på de gamla kommunistländerna.

Alla är inte lika.

Tyvärr har socialdemokratin lett till en ökad centralstyrning som är en fara för demokratin.

En annan allvarlig trend är socialdemokraternas utnämningspolitik där partiboken är viktigare än kunskaperna. En central toppstyrning innebär även att den kommunala självstyrelsen undermineras.

Hur kan vi förena en fördjupad demokrati med socialdemokratisk maktfullkomlighet? Här har de borgerliga en stor chans att utveckla en seriös väljardialog.

I VLT den 13 oktober framförde Västeråspartiet en del kritiska synpunkter på såväl kommunfullmäktige som stadsledningskontoret. Vems ärenden går stadsledningskontoret? Kritiken vänder sig mot delar av verksamheten. Samtidigt finns det mycket positivt att säga om dem som arbetar inom sjukvården, om-sorgen, skolan och vissa fack-områden.

Den nye chefen för välfärd och arbetsmarknad kontaktades av Anders H Pers, VLT, som frågade vad jobbet innebär.

Svaret blev: "Få fler invandrare i arbete. Se till att vi har lagom många skolor." Det finns tusentals arbetslösa svenska akademiker. Skall stadsledningskontoret ta över skolpolitiken? Svaret på A H Pers fråga hör hemma bland byråkratins floskler.

Hur kan man ha råd med sådana experiment när det fattas pengar att ta hand om gamla och sjuka på ett tillfredsställande sätt? Avveckla enheten men se till att chefen som har goda rekommendationer får ett kvalificerat jobb.

Den i VLT omnämnda personaltidningen Stadsperspektivs existens bör omprövas. Den får inte innehålla några kritiska synpunkter. Kan ni tänka er att Västeråspartiet i tidningen inte ens fick tala om att partiet bildats och samarbetade med folkpartiet.

Sådan censur borde vara bannlyst.

Varje chef bör vara den egna personalens personal- och informationschef. Se upp för en övergripande centralstyrning. På område efter område söker stadsledningskontoret ökat inflytande.

Vi i Västeråspartiet är över-tygade om att alla kloka västerås-are mår bättre av mindre topp-styrning. "Trappor och företag skall städas uppifrån."

Lennart Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons