Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord Wiklund: Bättre alternativ finns för Älvräddarna

Per Wernberg uttrycker en oro över att vattenkraften kan bli föremål för utbyggnad, eftersom vindkraften kommer att behöva reglerkraft (kompensation) från vattenkraft när det inte blåser.

Annons

Wernberg menar att planerad energieffektivisering kan ge ett stort elöverskott, vilket möjliggör ett sparade i vattenmagasinen och på sådant sätt torde det finnas tillräckligt med reglerkraft för vindkraften. Förhoppningsvis stämmer detta.

Situationen är emellertid en annan. Inom EU pågår nu planering om en gemensam europeisk elmarknad, där varje land inte får utgå från snäva nationella förhållanden. Det blir nya perspektiv för energi- och klimatfrågor där Sverige, med goda förutsättningar, kommer att få krav om utökad utbyggnad och stor elexport till kontinenten för att sänka övriga Europas koldioxidutsläpp.

I detta sammanhang är det egentligen vindkraftens vara eller inte vara som skall ifrågasättas, eftersom det finns andra alternativ till att göra svensk el till en industriprodukt för export.

Vindraften är inte lönsam och kommer att kosta konsumenter, genom subventioner, minst tolv miljarder kronor per år. Däremot om valet i stället blir kraftvärme kan lönsamhet säkerställas.

Det finns ett hundratal fjärrvärmeverk i Sverige, som skulle kunna förses med turbin och generator för samtidig leverans av el. Sådan ombyggnad till bioeldad kraftvärme ger samma eltillskott som de 6 000 föreslagna vindkraftverken men till en mycket lägre kostnad, inte heller i behov av utbyggd vattenkraft.

I stället för att hoppas på att energieffektivisering löser problemet, vars elöverskott kommer att exporteras, vore det bättre att Älvräddarna ifrågasätter storskalig utbyggnad av vindkraft samtidigt som kraftvärmens fördelar förordas.

Tord Wiklund

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons