Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord Wiklund: Bevara den nordiska elmarknaden Nord Pool

EU-toppmötet i juni kommer att bli starten för förhandlingar om en gemensam energimarknad inom unionen.

Annons

Kontinentens elproduktion bygger till största delen på dyr fossilkraft och vid ett samgående riskeras höjda elpriser beroende på det dyra kolet och dess framtida kostnadskrävande koldioxidrening.

Norden däremot har andra förutsättningar att klara klimatmålen.

Sverige har en betydande affärschans att exportera koldioxidfattig el och konkurrera ut koldioxidrik el.

El måste betraktas som en industriprodukt och bli föremål för en offensiv exportsatsning. För detta erfordras en utbyggnad av Sveriges elproduktion och mest naturligt för svenska förhållanden är en utbyggnad av kraftvärmen. I dag utnyttjas endast en tredjedel av den svenska fjärrvärmen för elproduktion.

Det finns ett hundratal fjärrvärmeverk som skulle kunna förses med turbin och generator för samtidig leverans av el, det vill säga ombyggnad till kraftvärme, vilket kan ge ett elöverskott på 30 terawattimmar.

Det finns emellertid ett hot mot sådan utbyggnad, nämligen etanolen. Det pågår planering och uppbyggnad av ett stort antal etanolfabriker i Sverige, en sådan satsning bör starkt ifrågasättas.

Etanolen har drivit upp livsmedelspriserna. Uppsalaforskaren Torbjörn Rydberg skrev nyligen i Dagens Nyheter: "att ersätta bensin med etanol är rena lurendrejeriet. Det går åt mer

energi att framställa den än vad man får ut".

Det är riktigt att åtgärda fordonssektorn, men tills elbilen finns framme gäller små dieselbilar eller små bensinbilar med låga utsläpp. Etanolen är en återvändsgränd, det kan inte vara riktigt att köra bil på skog och livsmedel. Mängder motsvarande 250 limpor eller 500 kilo socker för att fylla en tank har nämnts.

Samtidigt måste påpekas att boskapssektorn ger globalt större växthusgasutsläpp än transportsektorn, 18 respektive 13 procent. Av detta följer att även våra matvanor också måste ifrågasättas, inte enbart en koncentration på fordonen.

Behåll Nord Pool, avvik från etanolspåret, underlätta för fjärrvärmeverken att bygga om till kraftvärme och betrakta elen som en industriprodukt som blir föremål för en offensiv

exportsatsning och hjälp till att sänka kontinentens

koldioxidutsläpp.

Tord Wiklund

Junilistan Bergslagen-Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons