Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsten Hober: När gäller egentligen LSS?

Annons

På Talltorp bor i dag sex personer med svår autism. Gruppbostaden kom till efter tolv debattartiklar om människovärde i VLT under 2003. Åke Hillman (S) kände sig tvungen att tysta opinionen och låta bygga gruppbostaden. Folkpartiets Bengt-Åke Nilsson var mycket pådrivande.

Vad har hänt sedan dess? Karin Andersson, enhetschef på Fyrklövern, har gjort ett fint jobb inom dagcenter för dagligt ”arbete”. Men vad händer när fritiden tar plats? Promenader, promenader och åter promenader på asfaltbanor. Personalen gör så gott den kan för att variera men vad gör Proaros chefer? De obstruerar alla förslag från undertecknad.

Vi har haft en kanonsommar! Men autisterna har inte fått bada på två år, varken inomhus eller utomhus. Varför? På grund av sitt handikapp kan de inte klara stökiga folksamlingar eller en stor tom sjöyta. Tidigare har de fått bassängbad på Sundinska vreten, sjukhuset. På grund av sjukhusombyggnaden blev det för trångt och autister är inte en prioriterad grupp. Chefen på gruppbostaden tyckte att vi kunde hyra Eriksborg av landstinget för 500 kronor timmen!

Jag har i stället begärt att gruppbostaden får ett eget bubbelbad, ett utrymme för balans- och bollträning samt ett rum för musik och till exempel fingermålning. Tomtmark finns inom samma område. Ett sådant arrangemang skulle också kunna utnyttjas av andra grupper med liknande funktionshinder.

Cheferna överlämnar ärendet till Proaros. Undertecknad har skrivit till kultur- och fritidsnämnden, utan att få svar. Har de också lämnat ärendet vidare?

Vilket människovärde har man om man inte kan skriva, tala, läsa eller berätta vad man helst av allt önskar: ett bad en gång i veckan och att göra något annat än att bara gå, gå och gå.

Min fru och jag tar själva ut vår son, nu 49 år, en gång i veckan till skogen, går långpromenad, fikar med knäckebröd och te, fixar skumbad hemma hos oss. Men vad får de andra? När gäller egentligen LSS, lagen om stöd och service till vissa funktions-hindrade?

Vad tycker politikerna? Vad tycker Lars Kallsäby, som har ansvar för Proaros? Vad är viktigast?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons