Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsten Hober: När ska Proaros ta sitt ansvar?

Annons
Inte alla förunnat. Vad har Proaros gjort för att ge gruppbostadens medlemmar ett spännande bad? undrar Torsten Hober. foto: scanpix

Den som kan något om autism vet att nästan maniskt upprepande av rutiner är utmärkande för dessa människor! I mina försök till samtal med Proaros företrädare för funktionshindrade, finns inga framsteg i ”samtalen”.

Allt sedan undertecknad lyckades genomdriva gruppbostaden Talltorps byggande 2004, har vi föräldrar varje lördag klockan 13 hämtat vår son och förtagit en skogsutflykt till Ängsö, Frösåker eller Hallstahammar, gått en långpromenad i skogen, gett honom ett ”skumbad” i badkaret, ätit en social middag och därefter återvänt till gruppbostaden på kvällen för fika och kvällsgemenskap till 20-tiden.

Redan vid hämtningen talar vår son om ”skumbadet” hemma! Badet är en oerhört viktig del av hans upplevelse av trivsel. Men vad har Proaros gjort för att ge gruppbostadens medlemmar ett spännande bad? Så vitt vi vet har under ett antal år Sundinska Vreten varit ett veckobad för dessa autister. Men de senaste två åren har lasarettet byggts om. Då var denna grupp autister inte varit ” en prioriterad grupp”, varför allt badande upphörde.

Vad har Proaros chefer gjort då? Ingenting! Jag har försökt via Proaros chefer, kultur- och fritidsnämnden, och politiker i nämnden för funktionshindrade försökt få till stånd ett bad med” träningslokaler för balans- och terapi” i anslutning till gruppbostaden. Hela övervåningen på grupp-bostaden står tom! Tomt utrymme för eventuell tillbyggnad finns! En sådant terapeutisk lokal skulle kunna utnyttjas av flera grupper i kommunen! Men inget händer!

Övriga föräldrar till i gruppbostaden kan inte komma med gemensamma krav! Varför? Jo, Proaros regler säger att ”varje person för bara sin egen talan” precis som i en hyresfastighet. (Man har tydligen inte hört om HSB och liknande föreningar.)

De enda förslag vi fått från Proaros chefer är a) Köp ett badkar och ställ in i hans tvättrum, och b) Hyr Eriksborgsbadet för 500 kronor i timmen!

Jag frågar Proaros och allmänheten: Vilken annan medborgare i hela kommunen skulle acceptera ett sådant erbjudande som enda fritidsaktivitet? En expert inom autism, Elisabeth Råberg, författare till boken Omsorg utan våld talar också om vikten av skogspromenader för denna grupp av människor. De slipper då eviga vandringar på asfaltbanor. I stället får de träna sig att parera för stenar, ojämnheter i marken, buskar med mera. Hela kroppen och själen tränas och mår bra! Slitage av skor och leder minskar.

När ska Proaros leva upp till sitt ansvar för denna ytterst svaga grupp av männi-skor, som inte kan skriva eller verbalisera några önskemål? Hur länge ska gamla föräldrar (81 år) stötta personalen i gruppboendet genom att ta ansvar för sina barns fritid varje vecka?

Våra barn med svår autism är värda bättre chefer inom Proaros!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons