Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsten Hober: Power Meet blev skräpeldorado

I ett naturprogram för en tid sedan fick jag veta att mitt i Stilla oceanen möts olika havsströmmar i en väldig virvel. Där har under årens lopp samlats en väldig bråte av plastflaskor, plastburkar, påsar, säckar och plastfibrer.

Annons

Den har bildats genom att människor och företag runt Stilla havets kuster har kastat sitt plastavfall i havet och fartyg har tippat sin bråte. Sedan har det av havsströmmarna samlats i denna väldiga kaka - lika stort som hela USA:s landyta! Detta har alltså uppstått därför att ingen har brytt sig!

Miljötänkandet överlåts åt dem som börjar förstå vart det bär hän! Så har det blivit med Polarområdena, jordförstöring, med mera. Ingen har brytt sig - i tid!

Jag kan väl till nöds acceptera en helg med stora amerikanska bilar, välskötta och blänkande som "seglar fram på våra gator som stora skepp".

Men jag har svårt att se hur innevånarna i dessa eleganta åk kastar sitt avfall av plåtburkar, matkartonger, godispapper, cigarrettpaket, förbrukade kläder överallt i parker, grönområden, gator - med bibehållen självaktning!

Är det ingen som före Power Meet talar om för deltagare att det finns något som heter miljö, som vi alla har ansvar för! Varför skulle det vara så omöjligt att be deltagare fundera över frågan om miljön omkring bilarna också skulle kunna speglas i de välvårdade, blänkande "skeppen"? Är det över huvud taget någon ansvarig som snuddat vid denna tanke?

Det ligger ett oerhört ansvar på politiker och tjänstemän, att medvetandegöra sina medborgare om att miljödebatten börjar i varje familj, varje skola, varje förvaltning och varje företag! Sedan kan man gå ut med önskemål om OM ETT DRÖMT VÄSTERÅS - 2026 många gånger om.

Men detta drömda mål börjar här och nu - i juli 2008! Jag kan försäkra tänkbara

kritiker att jag lever som jag lär, vilket många i min omgivning noterat. Till och med min 47-årige, autistiske son tar upp skräp och lämnar det till mig, när vi går på promenader. Han vet att det ska ligga på sin bestämda plats - och det är ganska jobbigt i dag.

Torsten Hober

Talltorp.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons