Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsten Hober: Självprövning hos Proaros vore på sin plats

Annons

De politiker som skapat Proaros hade säkert en god tanke, men det har blivit ett självändamål på många områden. Chefstillsättningen sker internt. Vem som är kvalificerad handlar det inte längre om. Chefen på Talltorps gruppboende, till exempel har aldrig tidigare jobbat med autistiska personer.

Som väl är fungerar Dagcenterverksamheten, Fyrklövern, tack vare en chef, som vet att ge sina med-arbetare fria händer i samtal med anhöriga (godemän). Nyligen hemkommen från ett möte med Dagcenter, Viksäng, blev jag oerhört glad över den inlevelse och samarbetsvilja som personalen visade. Ingenting lämnades oprövat.

Samtidigt upplever jag frustration över den ovilja till självprövning, som chefer på centrala positioner visar. De har obrutet förtroende för varandra, vad som än händer. Kritiker göre sig inte besvär!

Då Talltorps gruppboende för gravt autistiska personer skapades, efter undertecknads stora engagemang, fungerade det till en början bra. De tillfälliga cheferna lät förnuftiga föräldrar vara med och sätta vissa rutiner. Personalen åt då tillsammans med de boende. Nu är detta bort-taget. Nu ska varje boende sitta med personal som åskådare bredvid!

Jag har hört att så sker även bland dementa och mycket gamla människor. Detta har tydligen Sociala nämndernas stab tänkt fram. Är det av sparsamhetsskäl?

Är det mänskligt? Är det verklighetsanpassat? Hur ofta har dessa skrivbordstjänstemän (-kvinnor) varit ute i verksamheten? Hur skulle det vara om dessa tjänstemän finge en prao ute i verkligheten vart tredje år – innan de fattar sina genomgripande förslag, som politikerna klubbar igenom?

Jag tror att Alliansen som i dag styr i Stadshuset skulle göra många människor tacksamma och lättade om de skapade mera flexibla chefer och en anpassningsbar organisation till den verklighet som råder utanför Proaros kontor.

Dessutom är jag helt övertygad om att vissa befattningar är helt onö-diga. Man sitter och ”idisslar” frågor som inte längre är aktuella, jag undviker att nämna vilka. Men en självprövning vore på sin plats!

Torsten Hober

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons