Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsten Källberg (fp): Behov ska styra vården!

Annons

Nej! Det finns inga som helst avsikter att frångå principen att det är behov - inte efterfrågan - som ska styra vem som ska få vård i Landstinget Västmanland.

Det är det enkla svaret på Lars Ludvigssons farhågor i hans debattartikel i VLT 29 juni. Och det gäller all vård - vare sig den ges av familjeläkare, distriktssköterskor, sjukgymnaster eller andra legitimerade vårdgivare.

Ludvigsson presenterar sig som skattebetalare och vårdanställd. Hans frågor och synpunkter genomsyras därutöver av att han är talesman för de offentliganställda sjukgymnasterna i landstinget.

Det torde vara bekant att vi i landstingets nya politiska ledning föreslår att i det kommande nya familjeläkarprogrammet ska remisstvånget till sjukgymnastisk rehabilitering helt försvinna. Familjeläkarna kan då inte på samma sätt som nu styra sina patienter till vårdcentralens "egna" sjukgymnaster.

Västmanland är enda landsting i landet att ha ett totalt remisstvång till sådan sjukgymnastik. När det tvånget nu försvinner uppfyller den nya landstingsmajoriteten ett centralt vallöfte.

På något sätt känns det som om Ludvigsson misstänkliggör sin egen yrkeskår när han antyder att hela systemet skulle haverera därför att sjukgymnasterna själva - inte som nu remitterande läkare - avgör vårdbehovet.

Jag har stort förtroende för att legitimerade sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer klarar av att sätta behov före efterfrågan och dessutom använda behandlingsmetoder/åtgärder som både har vetenskapligt stöd och är kostnadseffektiva.

Torsten Källberg

Landstingsråd med ansvar för närsjukvården

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons