Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träd fram, Esplanadöppnare!

Annons

Motståndarna till öppnandet av Domkyrkoesplanaden har flitigt deltagit i debatten kring Domkyrkoesplanaden, även om de officiella och kulturbärande institutionerna hållit en onödigt låg profil i ärendet.

Desto tystare har förespråkarna för detta ingrepp varit. Och det ligger nära till hands att misstänka, att där trots allt finns en självinsikt om argumentens svaghet.

Så vad är det då som driver er, ni som vill öppna Domkyrkoesplanaden? För en fortsatt stängning talar ju väldigt tunga fakta, som bäst framgår av de negativa konsekvenserna av ett öppnande:

* Förstörelse av oersättliga kulturhistoriska värden.

* Försämrad boendemiljö i närområdet.

* Ökad biltrafik i centrum med miljökonsekvenser.

* P-platser på själva Domkyrkoesplanaden faller bort (negativt för City-handeln).

* Kostnaden för ombyggnaden. Det torde totalt handla om tiotals miljoner kronor.

Så med allt detta i den negativa vågskålen, vad har Ni då att lägga i den positiva, som får den att väga över? Inte kan det väl vara bara en rapport från gatukontorets tjänstemän, vars slutsats är att cityhandeln skall öka med 2 procent som en följd av denna omläggning? För inte kan väl någon vettig människa sätta tilltro till en sådan konklusion, resultatet av ett räknestycke i den högre och obegripliga skolan. Ett sådant argument med så mycket osäkerhet i underliggande kalkyl kan inte väga så tungt.

Eller är det rädsla för att staden skall drabbas av böter till Föreningen för fastighetsägare i Västerås city? I det ursprungliga avtalet mellan staden och denna förening om den så kallade cityförnyelsen - där Domkyrkoesplanaden var en del av hela projektet - hade staden ett åtagande som, om det inte fullföljdes, skulle resultera i böter till motparten.

Detta har VLT beskrivit på nyhetsplats, men Åke Hillman har ändå kallat det "fria fantasier", när jag påpekat det i debatten.

Ja, fresta mig inte till ytterligare spekulationer, om vad som driver ja-sidan i denna fråga, utan träd fram och förklara er. Inte minst vänder jag mig till de stora delar av den borgerliga oppositionen, som så flagrant är på väg att svika både miljön och kulturen. Det vore intressant, om någon enda av dessa ville krypa fram ur tystnaden och anonymiteten och förklara sig.

Och än en gång heder åt de socialdemokrater som visar kurage och går emot partiets officiella linje.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons