Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träden på Björnön

Annons

Det är två kommentarer jag vill göra till VLT:s ledare om trädfällningen på Björnön.

1. Flygplatsens framtid hotas av två faktorer, dels den katastrofala ekonomin, dels förbudet att fälla träden på Björnön. Det är väl möjligt att Miljödomstolen har vägt in möjligheten att flygplatsen ändå måste stängas på grund av ekonomin, i beslutet. Ledaren målar upp en helt annan bild av situationen, detta tycker jag inte är seriös behandling av frågan. Man kan ha vilka åsikter man vill, men man kan knappast blunda för sådana fakta i en ledare.

Jag kan ju tillägga att om Västerås utvecklas enligt bland annat VLT:s visioner kommer flyplatsen inom överskådlig tid att vara helt fel placerad, för nära centrum, med dåligt utnyttjande av attraktiv mark, och med bullerproblem.

2. Ledaren beklagar också att sådana här frågor inte får fattas av lokala politiker. Min uppfattning är den rakt motsatta. Om frågor där miljön ställs mot ekonomi och samhällplanering avgörs av lokala och som regel kortsiktiga intressen, kommer miljön alltid, och jag menar alltid, att förlora. Lagar behövs bland annat för att säkerställa en långsiktig, neutral prövning i miljöfrågor.

PER KIHLGREN

VLT svarar:

Om Miljödomstolen grundat sitt nej till trädfällningen på Björnön på bedömningen att flygplatsen av ekonomiska skäl är dömd till undergång, vore det dubbelt anmärkningsvärt. Något sådant framgår dock inte av domen och vi tror det inte.

Om Per Kihlgren fått intrycket att VLT på ledarplats pläderat för bostadsbyggande på Gäddeholm så är detta ett missförstånd. VLT har varit kritisk till markaffären och framför allt till planerna att staden skall växa åt det hållet.

För övrigt är det lätt att instämma i slutsatsen att lagar behövs för prövningar av miljöfrågor. Däremot skall man nog inte vänta sig några "neutrala" domslut.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons