Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivs du med ditt yrke?

Annons

Varför väljer vi de yrken vi gör? Vad var det som fick dig att vilja bli just det du blev? Tillfälligheter, eller ett medvetet val? Själv visste jag tidigt vad jag ville ägna mig åt. Jag ville skriva och samtidigt stilla min nyfikenhet, och så ville jag ha ett yrke där jag förhoppningsvis kunde vara till nytta för andra människor. När jag summerade de här olika önskemålen så var det lätt att veta vad jag ville bli, nämligen journalist.

Det fanns de som tyckte annorlunda. Min pappa såg gärna att jag studerade ekonomi, därför gick jag först ekonomisk linje. Min svensklärare i realskolan gillade aldrig mina uppsatser. Han tyckte jag skrev för fritt, jag hittade på för mycket, fantasin flödade. Jag fick medelbetyg och kände mig orättvist behandlad.

Efter första uppsatsen på gymnasiet kallade min svensklärare på mig. Hon frågade hur det kunde komma sig att jag bara hade medel i betyget i svenska från realskolan? Hon tyckte jag skrev betydligt bättre än så! Tack Elisabeth Sandén för att du trodde på mig och gav mig självförtroendet att förverkliga min längtan att bli journalist. Något som pappa gillade efter några år, han också.

Nu räcker det ju inte med att skriva bra för att bli journalist. Det krävs andra kvaliteter också, som envishet, förmåga till analys och struktur, social kompetens, allmänbildning, integritet och en massa annat. Sedan är det naturligtvis upp till varje läsare att bedöma hur väl journalister lever upp till förväntningar och krav.

Att välja ett yrke man tror sig trivas med pratade vi om i veckan när jag hade förmånen att få komma till Mälardalens högskola i Västerås. Det är alltid lika givande att få komma och träffa sjuksköterskeeleverna under deras kurs i katastrofmedicin, som de har tillsammans med läraren Margareta Burell.

Under några timmar förklarar jag hur vi tänker på VLT när vi är ute på olyckor, bränder och andra nyhetshändelser. Hur vi resonerar när det gäller bild- och namnpubliceringar och vilken roll jag har som ansvarig utgivare. Det gäller att vi som journalister kan möta till exempel ambulans- och annan räddningspersonal med respekt för varandras yrkesroller. Det blir spännande samtal, vill jag lova!

På Högskolan träffade jag tre studenter som bor i Västerås och som alla har olika erfarenhet i sitt livsbagage och som efter år av andra yrken och funderande kommit fram till att de vill bli sjuksköterskor.

Jon Björklund, 27 år, arbetade tidigare på Ica-lagret och kände att han ville arbeta i vården av människor. Så resonerar också Therese Nordström, 28 år.

- Jag tröttnade på att sortera brev på Postterminalen och kände att jag ville göra någon nytta för andra människor på ett annat sätt, berättar Therese Nordström.

Anna-Karin Morell, 47 år, har arbetat som undersköterska på neurokirurgen i Uppsala sedan 1984.

- Jag ville gå vidare, jag hade kommit så långt i utvecklingen som det gick. Nu har jag studerat i tre år, men det innebär tyvärr inget positivt i mitt lönekuvert. Ingångslönen som sjuksköterska är lika mycket som min undersköterskelön, det vill säga mellan 17 800 och 18 000, säger Anna-Karin Morell.

Den 21 januari är utbildningen klar. Lycka till på nya jobben!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons