Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tro kan ge ankarfäste i tillvaron

”Det man vinner i kraft förlorar man i väg”, lyder mekanikens gyllene regel. Finns det också inom den andliga världen element som på liknande sätt påverkar varandra?

Annons
Ger lugn. Kan tron ge stadga åt en stressad tillvaro?Foto: VLT:s arkiv

Jag tycker mig ha funnit ett sådant förhållande mellan ”yta” och ”djup” och som kan formuleras: ”Det man vinner i yta förlorar man i djup.” Förhållandet kan naturligtvis inte uttryckas matematiskt korrekt som inom mekaniken, men ändå finns sambandet där.

Vi som är tillräckligt gamla har iakttagit hur ytligheten ordagrant ”brett ut sig” alltmer på djupdimensionens bekostnad. Men för att en människa skall finna sig till rätta i livet behöver hon ett ankarfäste, som räddar henne från att redlöst kastas hit och dit av varje trend i tillvaron, av vilka den senaste ofta anses vara det bästa.

Utan fast förankring blir människan rastlös och ifrågasätter villrådigt meningen med livet. Här tror jag också vi kan söka roten till många unga människors livsleda, vilken medför att oproportionerligt många väljer att förkorta sina liv.

Statistik från Socialstyrelsen från början av 2012 visar, att den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 15-24 år är självmord.

Den mer enhetliga livssyn som gällde tidigare hade naturligtvis sina brister, men den gav ändå stadga åt livet. De värderingar man fick sig till livs i kyrka och skola rådde i huvudsak även i de enskilda hemmen och hos grannarna, och därför kunde människor mer än i dag lita på varandra.

Det hände därför att människor ute på landsbygden inte brydde sig om att låsa dörren inför natten. Då tilliten i ett samhälle minskar eller hotar att försvinna, påverkar det förstås människors trygghet med ängslan och misstro som följd. Ingen mår bra i ett sådant samhällsklimat, i synnerhet inte gamla människor som inte längre känner igen sig och unga, som famlar runt i tillvaron sökande efter någon fast punkt.

Bland de unga är flickorna mest illa ute, för de ställs inför reklamens och omgivningens orimliga krav på hur de skall vara. De skall se bra ut, ha den rätta figuren, de rätta märkeskläderna, vara duktiga i skolan med sikte på en god yrkeskarriär och ett lyckat familjeliv.

Men de flesta har varken förutsättningar, ork eller pengar att uppfylla alla krav. Många blir dessutom utsatta för pojkars ibland handgripliga krav på sexuell tillfredsställelse, för att sedan kanske bli kallade horor. Hur går det med deras självförtroende?

De försöker nog, men år läggs till år och för många förblir drömmen lika avlägsen. En dag står det klart; målet som de ändå hoppats kunna nå, upplöses som en hägring.

Ingen bör förvåna sig över att många kvinnor då söker hjälp för sitt psykiska lidande! En del av dem har också hunnit uppleva en hård arbetsmiljö. Statistik från AFA (avtalsförsäkringar) visar, att 30 procent av de sjukskrivna kvinnorna 2010-2011 hade en psykisk diagnos.

Pojkar klarar i snitt studierna sämre än flickor. Skillnaden framgår av betygsstatistiken.

I regel är pojkar mer utagerande än flickor, och gissningsvis är de därför mer fascinerade av våldsamma dataspel. Det verkar som om många pojkar och yngre män har svårt att skilja mellan våldet i spelens virtuella värld och vad som bör gälla i verkligheten. Det hänsynslösa våldet vi dagligen bevittnar, måste ha någon eller några inspirationskällor. Säkert hjälper även alkohol och droger till att utlösa det som redan fanns lagrat latent i själen.

En sak är säker: Orsaken är inte att brottslingarna tvingats lyssna till prästens ord vid någon skolavslutning i kyrkan!

Så står vi åter inför ett julfirande. För många upptar förberedelserna en stor del av deras tid och tankar. Syftet är att skapa glädje, men stressen gnager och gör att många upplever en känsla av tomhet.

Var finns lugnet och den djupa glädjen? ”Julefriden”? Har Jesus något svar på frågorna? Ja!

Till en jäktad kvinna säger han: ”Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket, fast bara en sak behövs” (Lukas 10:41). Marta erbjöds ett trons ankarfäste som skulle skänka henne ro och glädje. Samma erbjudande gäller var och en av oss. Alla Martas bestyr var inte lika nödvändiga. Ytan kunde krympas och djupet därmed öka!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons