Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trogen hyresgäst: Därför behövs Mimers hyresrätter

Annons

Ett tack till Rune Karlsson för hans artikel i måndagens tidning om Byggnads AB Mimer och den planerade försäljningen av flera tusen lägenheter i Västerås.

Varför har vi då kommunala bostadsbolag i vårt land? Få länder i Europa har denna form av fastighetsbolag i så stor omfattning som i Sverige. Bakgrunden är en bostadssocial satsning som inleddes under 1920-talet och som växte sig stark under 1950-talet. Alla har väl hört talas om begreppet "miljonprogrammet"?

Tanken var och är att alla ska kunna erbjudas ett bra och ordnat boende till en rimlig kostnad. Därför skapades kommunala bostadsföretag som har till huvuduppgift att bygga och förvalta hyresrätter. Ägare till bolaget är alltså i slutändan skattebetalarna i kommunen. Dessa lägenheter erbjuds dem som inte vill eller inte har en egen ekonomi för att köpa sig ett boende. Dessa kommunala fastighetsbolag har fått rollen av att vara en "social regulator" genom att bygga och äga fastigheter i olika bostadsområden.

Här i Västerås har vi en hygglig balans mellan

hyresrätter, bostadsrätter och egna hem. Vad händer på bostadsmarknaden om Byggnads AB Mimer säljer 4000 av sina 13000 lägenheter som planerat? Den bostadssociala balansen rubbas, vilket leder till att utsatta grupper såsom studerande, arbetslösa och pensionärer får det mycket svårt att hitta någon form av boende.

En mera uppdelad stadsbild med skarpare sociala gränser uppstår. Kostnaderna för det egna boendet

i hyresrätt stiger snabbt eftersom marknadskrafterna styrs av formeln mindre utbud på fler kunder, vilket är lika med högre hyror.

Min maning till dig som bor i Byggnads AB Mimers fastigheter och funderar på att köpa din lägenhet: Tänk noga igenom vad detta kan betyda för dig och ta reda på vilket ansvar du får som fastighetsägare. En uppmaning till alla skattebetalare

i Västerås: Ta del av Hyresgäströrelsens namninsamling för att frågan ska behandlas i kommunfullmäktige innan någon försäljning får ske.

Kjell-Åke Karlsson

Trogen hyresgäst hos

Byggnads AB Mimer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons