Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygga människor minskar brottsligheten

Annons

Sedan mitten av 1970-talet har brottskurvan i Västmanland, liksom i övriga Sverige stigit. Våldsbrotten i länet har mer än tredubblats under de 30 åren. Förra året anmäldes 2 900 våldsbrott. Många västmanlänningar känner sig otrygga och rädda att gå ut.

Detta är en trend som måste brytas. Debatten som hittills förts kan sägas vara en "batongdebatt" där fler poliser, hårdare straff och fängelser som mer liknar bunkrar än anstalter varit lösningen. Och visst behövs fler poliser. Antalet poliser i länet har inte alls ökat under de tolv år som socialdemokraterna haft makten.

Fler poliser behövs för att öka polisens synlighet och för att lösa brott. Kristdemokraterna har därför föreslagit 90 nya polistjänster i Västmanland.

Men hårdare tag är inte en långsiktig lösning. I dag avtjänar dubbelt så många personer livstidsstraff som vid början av nittiotalet. Samtidigt har brottsligheten ökat under samma period. Det visar att samhället måste arbeta mer förebyggande. För att minska brottsligheten krävs trygga människor som vågar säga nej för egen del men också ingripa när de ser någon annan råka illa ut.

Därför vill vi kristdemokrater se en civilkuragelag, som redan finns i flera andra länder. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, till exempel ringa efter hjälp. Allra viktigast för ett tryggare samhälle är dock att börja i tid. Tryggheten för oss människor grundläggs i barndomen. Det är i familjen vi blir älskade, bekräftade och lär oss vad som är rätt och fel.

Därför behövs en politik som fokuserar på familjers behov och villkor. I dag styr socialdemokratiska dogmer bort ansvaret för barnen från föräldrarna till samhället. Samhället övertar snabbt förälderns roll vid minsta lilla problem i familjen.

För oss kristdemokrater är det naturliga i stället att stödja och hjälpa familjen. Några kommuner i Sverige har redan i dag samlat flera olika verksamheter som berör barn och familj i en lokal. Till exempel har socialtjänsten samlokaliserats med barnavårdscentral och öppen förskola. Personalen har då betydligt större möjligheter att samarbeta för att stötta familjer.

Kristdemokraterna vill utveckla dessa goda exempel till familjestationer dit föräldrar kan vända sig dygnet runt för att få råd och hjälp. Många "problemfamiljer" skulle förmodligen inte ha blivit det om de fått rätt hjälp från början. Det handlar också om att ge vanliga familjer makt. Att göra det möjligt att tillbringa mer tid med barnen och få ihop livspusslet med familj och lönearbete.

Samhället ska jobba i det lilla för att påverka det stora. Det behövs inga gigantis ka samhällsbyggarprogram utan en förändrad inställning till familjen för att bryta brottskurvan. Att stötta familjen och återupprätta dess betydelsefulla roll som brottsförebyggare är en av kristdemokraternas prioriterade uppgifter vid ett regeringsskifte i höst. Det handlar om barnen, familjerna, vår framtid.

Torsten Lindström

Peter Althin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons