Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft att vara liten och mobbad

Annons

Det är Bertil som far upp för min inre syn när jag ser fyra av fölungarna på Askö stuteri i veckan. Bertil som hade tjocka glasögon, utstående öron och smutsiga kläder. Bertil mobbades och det var ingen som gjorde någonting åt det. Allra minst läraren, han den vuxne som borde ha gjort något, som hade betalt för att göra det och som alltid var så mån om hur han var klädd, som så fort han kunde talade om hur respekterad han var och som skröt om hur faaantastiskt stor nytta han gjorde i den ideella föreningen han var med i. Fy, vad osmakligt det var! Och fortfarande är, när jag tänker på det.

- Det är väl ändå konstigt att du aldrig lär dig någonting. Att du alltid är sämst av alla elever, Bertil, sade vår lärare och log mot oss andra.

Alltså, Bertil mobbades, och det var ingen som gjorde något åt det. Inte vi barn heller och det skäms jag fortfarande för, trots att det är 40 år sedan. Vi log inte tillbaka, men vi gjorde ingenting för att hjälpa Bertil heller. Vi borde ha stått upp för Bertil, men vi vågade inte av rädsla för att råka illa ut själva.

När läraren slog pekpinnen i Bertils skolbänk så att stickorna yrde kröp vi andra ihop och blev mycket små. När läraren lyfte Bertil i hans hår, gjorde det ont i oss också.

Många gånger har jag undrat över hur det gick för Bertil senare i livet. Någon bra start fick han inte.

Bra start i livet får fölungarna på Askö stuteri, det ser Nils-Gunnar Hansson till. I Nisses flock på 35 årsföl, ston och hingstar blandat, blev fyra mobbade. De fick aldrig äta i fred, de jagades och psykades ständigt och jämt.

- Hade vi inte gjort något, hade de inte klarat sig, säger Nisse.

Det går alltid illa för dem som mobbas, om man inte gör något, säger Nisse bestämt. Oavsett om det är djur, eller människa.

Så Nisse gjorde det som min skollärare inte gjorde. Tog tag i problemet. Nisse gick resolut in i hagen och plockade bort de fyra mobbade fölen. Två och två står de nu inne i stallet, tillsammans i två stora boxar. Där skall de vara i en månad.

- De fyra fölen behöver få äta i fred, få tillbaka styrkan och få ro i huvudet, säger Nisse. Det handlar om att bryta mönstret. Sedan är de förhoppningsvis tillräckligt starka för att komma ut till flocken igen.

Nisses erfarenhet säger att tre av de fyra fölen klarar att gå tillbaka till flocken, en kommer att bli mobbad igen.

- Då får vi ta fölet i säkerhet igen och fortsätta att ge honom mer styrka och självförtroende, och så försöker vi igen. Vi har ett ansvar och en skyldighet att fortsätta och inte ge upp.

Så borde det ha varit för Bertil i skolan också.

PS. Mer om Nils-Gunnar Hansson läser du på Ridsportsidan i VLT på onsdag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons