Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tungt för småföretagare

Annons

Svar till Kjell Strandberg som den 1 september kommenterar vänsterpartiets jobbkampanj.

Vi är helt överens om att nya jobb är absolut nödvändiga för att upprätthålla den svenska välfärden. Vi är också eniga om att ökningen måste ske både på produkt- och på tjänstesidan samt att en exportökning är nödvändig.

Jag håller dock inte med om att globaliseringen är en "naturlig företeelse". Den modern turbokapitalism vi upplever globalt är en medveten politik påhejad framför allt av storföretag och transnationella företag. Men vi aktieägare har naturligtvis även ett ansvar för denna globaliseringspolitik. Våra vinstkrav är en stark drivkraft i utflyttningen till lågkostnadsländer.

På din fråga "Varför kan vi inte skapa fler jobb i Sverige?" har jag dock några svar utifrån mitt småföretagarperspektiv.

1. Kostnadsutvecklingen tynger oss. Den sammantagna effekten av transportökningar, energiprishöjningar, råvarupriser och miljöavgifter är svår att möta.

Varför kostar en enda produkt-avgift på läkemedelsverket 1 700 kronor?

2. Prisökningar har uteblivit och konkurrensen har hårdnat i takt med att stormarknadskommersen har utvecklats.

Hur kan varuhusen sälja honung från Nya Zeeland till ett lägre pris än mina fasta kostnader?

3. Avståndet mellan producent och konsument har ökat. Som familje-företagare är jag för liten för att nå ut på marknaden. Jag är beroende av mellanhänder som tar ut en hög timlön för sina tjänster. Dessutom medför denna utveckling att transportvägarna förlängs. För att leverera en burk från mig till butiken tre kilometer härifrån måste produkten färdas sträckan Sala-Malmö-Täby-Sala.

4. Svenska företag tar ut oskäliga kostnader. De problem jag här beskriver leder till en karusell där alla försöker att få täckning för sina kostnadsökningar. Om jag skall exportera tre pallar med burkar till Tjeckien kostar det cirka 4 500 kronor. Om jag skall importera samma gods från Tjeckien behöver jag bara betala 1 000 kronor till ett tjeckiskt transportföretag. Den svenska produktionen av samma burkar är redan nedlagd!

5. I den pressade situation jag här beskriver är min lösning att arbeta mer och hårdare. Stressen har ökat kraftigt i mitt lilla företag de senaste åren. Arbetstiden är obegränsad. Tid för eftertanke, planering och utveckling av nya idéer är mycket knapp. Tid för att introducera och skola in nya medarbetare är obefintlig.

6. Slutligen vill jag också nämna bristen på riskvilligt kapital. Varför är det så att jag som småföretagare alltid (sedan 1978!) har fått betala 3?5 procent högre ränta för mina krediter jämfört med bostadslåneräntan. Det borde väl vara tvärtom?

För att inte förlänga klagolåten avslutar jag min beskrivning av småföretagarens verklighet här. Som exportrådgivare kan du säkert föreslå vad vi skall göra för att överkomma dessa problem?

Börje Svensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons