Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turism-vd: Bättre statistik behövs om turistnäringen

Turistnäringen i Sverige skapar arbetstillfällen och regional utveckling. Men det finns en risk att turistnäringen famlar i blindo efter fortsatta framgångar.

Annons

Dagens statistik räcker inte som instrument för djupare analyser av bland annat regionala effekter. Ska vi fortsätta vara en motor för svensk ekonomi behöver regeringen ta fram bättre statistik över turismens betydelse. Turistnäringen är en bra affär för Sverige. För varje hundralapp våra utländska gäster spenderar går 45 kronor tillbaka i skatt till staten. Totalt bidrar de med drygt 30 miljarder kronor årligen eller 90 miljoner per dag. Tack vare turismen kan också många kommuner i landsbygden behålla sina affärer, nöjen och ha en god kommunal service.

Nyligen presenterade Nutek statistik som visar att under 2006 ökade turistnäringen i Sverige sin totala omsättning med nära 11 procent till drygt 215 miljarder kronor. Turistnäringens exportvärde, det vill säga vad utländska besökare spenderar i Sverige, ökade med nästan 20 procent och är för andra året i rad större än personbilsexporten. Samtidigt som sysselsättningen inom många traditionella basnäringar minskar har turistnäringen bidragit med nästan 50 000 nya heltidsarbeten sedan 1995, en ökning med nästan 50 procent. Men konkurrensen hårdnar och för att inte tappa i fart krävs konkreta åtgärder. Vi uppmanar ansvarig minister Maud Olofsson att vidta åtgärder för att ytterligare stärka förutsättningarna för den växande turistnäringen. En sådan är att ge näringen förutsättningar att jämföra sig med andra.

Den statistik som finns i dag på lokal och regional nivå är statistik i form av bland annat antalet övernattningar. Men eftersom stora delar av turistnäringen inte erbjuder eller innefattar övernattningar ger detta sätt att mäta inte en fullständig bild över dess omfattning och bidrag till svensk ekonomi. Riksbankens uppgifter om vad utländska besökare omsätter är godtycklig och otymplig. Detta gör att politiker och turistnäring saknar rätt förutsättningar att göra prognoser och utveckla turismen.

Den befintliga statistiken behöver kompletteras med regionala beräkningar som belyser turistnäringens effekter på ekonomi och sysselsättning. För att kunna bedriva en effektiv produktutveckling och marknadsföring av Sverige som destination behövs också en löpande undersökning längs med våra gränser. En gränsundersökning som bland annat mäter volymer, den utländska besökarens behov, intressen och konsumtionsmönster. Det räcker inte att turistnäringen mäts i antal gästnätter, turismen måste också kunna mätas i kronor och ören. Föreningen Turism i Sverige föreslår därför näringsminister Maud Olofsson att ge berörda myndigheter i uppdrag att ta fram ett system för hur denna nödvändiga statistik kan tas fram.

Eva Hedenström

Vd Föreningen Turism i Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons