Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksamt när partipolitiken tar över inom kyrkan?

Annons

Kyrkovalet är över, röster har räknats och slutresultat har presenterats. Detta visar att Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) fick 46,3 procent, socialdemokraterna 26,4 procent, den Borgerliga kyrkogruppen (m+c) 22,3 procent och Folkpartister i Svenska kyrkan (Fisk) 5 procent av rösterna i Västerås kyrkliga samfällighet. Detta medför att Posk får 22 av 45 mandat. Socialdemokraterna får 13 mandat, den Borgerliga kyrkogruppen 10 mandat och Fisk 0 mandat.

Det proportionella valsättet ger vidare Posk majoritet i kyrkonämnden, arbets-, kyrkogårds- och fastighetsutskottet, under förutsättning att det fortfarande är tre nomineringsgrupper som jämförs.

Som största grupp tog Posk initiativ till dialog med de två andra nomineringsgrupperna om olika förtroendeposter med ambitionen att säkerställa alla gruppers möjlighet till inflytande.

Vår invit besvarades först efter några veckor med att socialdemokraterna och den Borgerliga kyrkogruppen beslutat sig för så kallade teknisk valsamverkan, vilket innebär att socialdemokraterna och den Borgerliga kyrkogruppen betraktas som en nomineringsgrupp. Det är helt lagligt, men tveksamt ur demokratisk synpunkt. Inte hade väljarna detta klart för sig i valet. Nu har man för avsikt att helt själva besätta samtliga ordförande- och vice ordförandeposter inom samfälligheten.Vi kan inte uppfatta ett sådant agerande på annat sätt än som en ovänlig handling gentemot Posk och ingen bra start för samarbete under kommande mandatperiod.

Vi beklagar mest de väljare, som i så stor utsträckning har givit Posk sitt stöd, och då hoppats på våra kandidater på framträdande förtroendeposter. Vi kommer naturligtvis att arbeta för de frågor vi tror på och som känns angelägna även som ledamöter i de olika organen och där göra vårt allra bästa för att axla det förtroende vi fått av er väljare.

Solveig Östberg

ordförande i styrelsen för Posk Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons