Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksamt om ny metod räddar liv

Annons

I landstinget Västmanland inför vi bara metoder som är vetenskapligt beprövade. Därför måste vi vänta tills utvärdering har gjorts innan vi kan utrusta räddningstjänsten med defibrillatorer, det vill säga en apparat som används för att normalisera hjärtrytmen med elektrisk ström, om hjärtat har stannat.

Ingvar Nordén (kd) tycker att landstinget ska satsa skattebetalarnas resurser på något som medicinsk expertis ställer sig tveksam till om det motsvarar den medicinska nyttan.

För att lyckas med en defibrillering måste den ske inom ett par minuter efter hjärtstoppet. Utanför sjukhusets väggar är det i praktiken omöjligt. I Stockholm har inte överlevnaden ökat efter att man utrustat ambulanserna med defibrillatorer.

I Västmanland har vi en väl utbyggd ambulanssjukvård. Insatstiden ligger på cirka tio minuter. Ambulansen kan i de allra flesta fall vara på plats lika snabbt som räddningstjänsten. I stället för att lägga pengarna på en metod som ingen har bevisat nyttan av, vill vi socialdemokrater satsa på att utveckla ambulanssjukvården som bevisligen räddar liv.

Rigmor Åkesson (s)

Sjukvårdslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons