Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydliga mål krävs för lyckad satsning

Visst krävs det mer konkreta åtgärder än mål för att bygga bostäder. Men tydliga mål behövs.

Annons

Den 5 mars skrev Hans Johnson, ordförande i Fastighetsägarna i Västmanland, på VLT Debatt och påstod att FP och de rödgröna ägnar sig åt tuppfäktning och ”spel för galleriet” när vi debatterar målen för bostadsbyggandet i Västerås 2015-2019.

Vi vill med med kraft vända oss emot denna beskrivning. Vår erfarenhet från det privata näringslivet är att de flesta lyckade satsningar börjar med tydliga och konkreta mål. Är målbilden fel och för låg - som den varit och är för bostadsbyggandet är Västerås - så kommer det önskade läget (botad bostadsbrist!) aldrig att uppnås. Därför är det viktigt att diskutera mål innan man diskuterar åtgärder.

Med detta sagt vill vi också påpeka att det finns bra poänger i Hans Johnsons artikel. Självklart kan vi politiker inte bara sätta upp mål för antalet nya bostäder. Vi måste vara mer konkreta än så. Från FP:s sida går vi 2014 till val i Västerås med följande sex bostadspolitiska principer:

* Höj målet från 800 till 1000 nya bostäder per år för perioden 2015-2019.

* Höj målet för andelen hyresrätter i nyproduktionen från 30 procent till 40 procent för perioden 2015-2019.

* Ge kommunala Mimer i uppdrag att utifrån de nya målen försvara sin nuvarande marknadsposition (detta innebär att Mimer måste fördubbla takten i sitt byggande av hyresrätter!).

* Öka arean detaljplanerad mark för bostadsändamål (planreserven) med 50 procent från 2014 till 2019.

* Se till att kommunala regler och krav förenklar - inte försvårar - byggnation av bostäder.

* Låt tillgång och efterfrågan spela en större roll vid hyressättningen.

De tankar och idéer som ligger bakom den första principen presenterade vi redan för några veckor sedan i VLT. Vi kommer självklart att fram till valet redogöra för de tankar och idéer som ligger bakom övriga fem principer också. Detta kommer vi att göra på många sätt och i många forum. Bland annat planerar vi en liten serie med korta och fokuserade artiklar om var och en av principerna här på VLT Debatt den närmsta tiden. Hans Johnson och Fastighetsägarna behöver inte vara oroliga för att FP:s bostadspolitik för Västerås är ett ”spel för galleriet”. Den är tvärtom mycket seriös och väl underbyggd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons