Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Den extravaganta statliga subkulturen

Annons

I kölvattnet av en aldrig sinande ström av rapporter om statliga verks och institutioners excesser vid interna fester har både media och ett antal självutnämnda experter myntat uttrycket ”kulturell smitta”.

Med detta menar man, att den offentliga sektorn, i detta fall statens myndigheter och verk har tagit efter det privata näringslivet och börjat tillämpa deras hejdlösa internrepresentationer. Jag undrar bara varifrån medierna och experterna har fått underlag för dessa påståenden.

Jag har egna erfarenheter från ledande ställning i privat sektor med några hundra anställda, visserligen för något tiotal år sedan, men ändå. Visst hade vi i samband med jubileer och konferenser och utbildningstillfällen avlutande middagar. Ett glas vin till huvudrätten var regeln.

Totalkostnaden per person i dagens penningvärde var inte ens i närheten av 1000 kronor. Det ringa alkoholerbjudandet hängde samman med att vi dels inte hade råd med mera, dels också insåg, att bland medarbetarna fanns sådana som hade eller kunde få alkoholproblem och det definitivt inte var företagets uppgift att kasta någon bensin på den brasan.

Jag uppmanar nu nuvarande och tidigare företagsledare från verksamheter med större omfattning och från senare datum än de jag känner till, att delge oss sina erfarenheter av internrepresentationens omfattning. Så träd fram Sten Jakobsson och Johan Söderström, tidigare respektive nuvarande vd:ar för ABB Sverige och berätta om era personalfester kostade 5000 kr per person. Och du Staffan Anger tidigare VD i Outokompu och numera riksdagsman, låt höra hur dessa frågor hanterades i din organisation.

Jag känner mig övertygad om att ni kommer att slå hål på myten om kulturell smitta. Det skulle vara välgörande.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons