Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman Det krävs mer än byggande av äldreboenden

Det krävs mer än byggande av äldreboenden

Annons

Hur lösa köerna till äldreboende?

Varje gång frågan om platsbristen till äldreboendena och de olagligt långa väntetiderna kommer på tapeten, försvarar äldrenämndens ordförande Solveig Nilsson (s) situationen med att det finns gamlingar som tackar nej till erbjuden plats upp till sju gånger. Därför tycker nämnden att man skall puttas ur kön redan efter en eller eventuellt två (här finns olika tolkningar av förslaget mellan stadsledningskontoret och nämnden) nej tack.

Att ett sådant förfarande skulle stå i strid med lagen och med tillsynsmyndighetens regler, tycks inte genera vare sig Nilsson eller hennes bundsförvanter i nämnden.

Vad jag aldrig begripit i Nilssons argumentation är, på vilket sätt avböjda erbjudanden skulle försvåra platsbristen och kösituationen. När någon av personliga skäl säger nej tack, så går väl bara budet vidare till nästa sökande i kön.

Och om även denne avböjer så går turen till den som följer därefter och så vidare. Om var och en ges en rimlig tid för att tänka och fatta sitt beslut, så kan inte resultatet bli långa tider med tomma lägenheter, vilket Nilsson antytt.

Givet att det inte rör sig om erbjudande om plats till boende, som lockar väldigt få. I så fall kan det finnas anledning att fråga sig, varför så är fallet.

Solveig Nilssons nuvarande fokus är mycket administrativt och ligger helt på demografisk statistik, antal platser här eller där och byggplaner. Och visst har majoriteten anledning att hålla koll på den delen efter sina makalösa beslut om att stänga boenden och inte heller ta nya i bruk.

Men nog skulle det vara bra om nämnden inte bara tittade på antal lägenheter och färdigställandetider utan även ägnade verksamheterna innanför väggarna litet större uppmärksamhet. Service, trygghet, kvalitet och kvantitet i bemanningen, kompetens, utbildningskrav och ledarskap kommer helt i skymundan.

Sådana frågor är ju till naturen mer komplexa och svårare att hantera än byggplaner. Att förbättringar i det avseende också kostar pengar i en budget som redan är pressad och ligger långt under riksgenomsnittet kan kanske förklara ointresset.

Om inte nämndens egna tjänstemän klarar av att lägga upp ett enkelt kösystem till äldreboendena, rekommenderar jag Solveig Nilsson att vända sig till Gunnar Björklund i Sevalla. Det skulle han fixa mellan för- och eftermiddagskaffet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons