Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Förstatliga skolan!

Annons

Utvecklingen kring Bäckbyskolan och den föräldraprotest som för första, men troligen inte sista, gången fått rent konkreta yttringar visar på en skola i förfall.

Vad gäller de specifika symtomen, med oro, bråk och brist på hänsyn mot kamrater och lärare från mindre grupper är inte heller detta nytt. Lika länge som det har uppmärksammats har skolfolk framhållit att problemen måste tacklas redan i de lägre stadierna. Trots denna insikt om behovet av tidiga insatser har ingenting hänt.

De socialdemokratiska skolpolitikerna oroade sig ständigt under sin tid vid makten för att ingripanden med stöd eller andra åtgärder skulle kunna betraktas som särbehandling, vilket är det kusligaste spöke som folk på vänsterkanten känner till.

De nya makthavarna i kommunen tycks inte mer handlingsbenägna. Där pågår i stället ett internt käbbel mellan ansvariga skolpolitiker om huruvida de störande eleverna skall flyttas på eller ej.

Med utgångspunkt ifrån dessa konstateranden och med hänvisning till att den svenska skolans rutschande utför inleddes vid den tid då skolan kommunaliserades kan endast en slutsats dras:

Skolan är alldeles för viktig för landets och dess invånares framtid för att anförtros åt kommunpolitiken. Jan Björklunds goda ambitioner avseende skolans förnyelse kommer att torpederas av inkompetenta kommunpolitiker. Staten måste ta tag i taktpinnen och styra utvecklingen. Kommunerna klarar inte den uppgiften.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons