Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Kommunala politiker klarar inte av sin uppgift

Annons

På ett sätt var det välgörande men på ett annat ganska deprimerande att läsa alliansföreträdarnas debattartikel – Elisabeth Unell (M), Ragnhild Källberg (FP), Lars Kallsäby (C) och Maria Lindelöf (KD) – där miljonrullningen till flygplatsen försvarades. Man har nu skalat bort allt av den gamla retoriken som gick ut på att verksamheten skall gå ihop nästa år.

Det var ju något som ingen utom möjligen bolagets vd trott på, åtminstone inte under de senaste tio åren. Nu hade nämnda politiker frigjort sig från dessa fantasier och bestämt sig för att tala klartext. Man vill av ”strategiska” skäl behålla flygplatsen, kosta vad det kosta vill.

Hur felaktig deras bedömning än må vara, och hur mycket den än bygger på kommunalpolitisk prestige, är argumentationen nu betydligt mer rakryggad, rationell och därmed också lättare att bemöta. Man hävdar att flygplatsens existens är av avgörande betydelse för Västerås fortsatta utveckling.

Man hänvisar till att det är ett behov från näringslivets sida att ha tillgång till denna facilitet, trots att inte en enda av näringslivets företrädare någonsin har ryckt ut till flygplatsens försvar. Annat var det förvisso under 1980-talet och en bit in på nästa decennium, då vi hade flera dagliga förbindelser med Köpenhamn, en port ut mot världen.

Vilka affärsresenärer är betjänta av dagens destinationer? Prestigen kräver nu att flygplatsen försvaras till varje pris, även om den till endast ringa del kommer västeråsarna till godo. Detta var den deprimerande delen av budskapet.

Kommunerna klarar helt enkelt inte sina uppdrag. Basverksamheterna får stå tillbaka för prestigeladdade satsningar. I stället för att betala personalen inom skola, vård och omsorg anständiga löner, prioriterar man dessa satsningar på spektakulära och medieattraktiva projekt.

Vi måste tydligen gå från dagens tydliga varningstecken till totalt kaos innan kommunpolitikerna får upp ögonen för den bemannings- och rekryteringskris som nu är under uppsegling.

Som en av dem som på ideell basis hjälper ungdomar från gymnasium och högstadium med mattestudierna inom ramen för Mattecentrum ser jag varje vecka hur de alltför stora klasserna hindrar även den mesta ambitiösa mattelärare att klara av jobbet på ett helt tillfredsställande sätt. Och hur skall det då bli, när allt färre på grund av kommunernas dåliga löner utbildar sig till lärare? Samma resonemang torde gälla för vården och omsorgen.

När en så stor andel av den kommunala budgeten anslås till ineffektiv och över-dimensionerad administration, jippon och prestigeprojekt av olika slag, då måste det sparas in på det som borde vara den primära uppgiften.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons