Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Läge att rensa upp i den kommunala byråkratin

Lågkonjunkturen som tar jobben från industrin och nästan alla delar av den ­närande sektorn hotar ju också kommunernas ekonomi, och alla tycks befara att även vi i Västerås skall drabbas av inskränkningar hos kärnverksamheterna omsorg, skola och förskola.

Annons

Troligen kan det inte undvikas, nöden har ju som bekant ingen lag. Men innan nedskärningarna nått dessa sektorer får ju nu kommunen en jättechans att rensa upp i sin omfattande tärande verksamhet, ett gyllene tillfälle som man inte får missa.

Pengarna för ombyggnaden av Domkyrkoesplanaden är ju redan slängda i sjön och kan inte återvinnas till bättre ändamål. Men man kan ju tycka att en ansvarskännande kommunledning skulle ha lagt den sista etappen av projektet, nämligen öppningen mot Engelbrektsplan och den där tilltänkta rondellen på is, nu när alla ekonomiska prognoser pekar nedåt. Dumt att kasta goda pengar efter dåliga, som ordspråket säger. 

Så länge kommunen har råd med sådana extravaganser, så länge man har råd att bygga om i Stads-huset för miljoner och så länge man har råd att hålla sig med små byråkrater som bland annat gör livet surt för näringsidkare på Bondtorget, som inte skadar någon men som faktiskt försöker hålla liv i sin rörelse och sysselsätta folk, nej så länge kan det väl inte finnas något hot mot om neddragningar inom kärnverksamheterna förskola, skola och omsorg.

Och så länge man har råd med Proaros olika staber kan inte risken för neddragningar inom fältorganisationerna vara överhängande. Proaros har förvisso överlevt sig själv. Här finns spegelbilder av samma funktioner i olika organ med befattningshavare som på något vis alltid lyckas ha en fulltecknad möteskalender, dels i nämndernas staber på beställarsidan och dels med exakt samma profil och kompetens på utförarsidan i Proaros. 

Vilken godbit för en riktig rationaliserare skulle inte dessa dubbelkommandon vara? Och inte bara personalkostnader skulle man spara in på. Den uppsvällda byråkratin kräver ju lokaler och andra resurser, som också kostar stora pengar.

Visst vore det spännande att få se litet handlingskraft nu hos våra politiker. Läget kunde inte vara bättre. Den som vågade låta kvasten gå, först i Stadshusets korridorer innan man börjar sopa ut nödvändig personal från fältorganisationen det vill säga skolor, förskolor och sevicehus, skulle definitivt stärka sin ställning hos allmänheten inför kommande val.

Ulf Hedman

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons