Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Ränksmideri, intrigerande och kamp för kampens egen skull brukar ju vara det som kännetecknar det politiska livet

Annons

Ovanlig och försonlig retorik i stadshuset

Kan tonen bli försonlig mellan politikerna i stadshuset? Foto: VLT:s arkiv

Man fick läsa om texten både en och två gånger i Jesper Brandbergs (L) artikel på debattsidan häromdagen om ensamkommande flyktingbarn. Det tog tid innan man kunde inse att man verkligen läst och förstått.

Det som föreföll så overkligt var att Brandberg harangerade sina kolleger från de andra partierna i individ- och familjenämnden med namn och allt för deras samförstånd och samarbete för enbart den goda sakens skull i samband med mottagandet av ensamkommande flyktingbarn under den svåra perioden i slutet av 2015 och praktiskt taget hela 2016.

Deras samsyn i ärendet och enighet om att stå upp för viktiga principer har enligt Brandberg resulterat i ett mottagande i Västerås som, givet de svåra förutsättningarna, blivit så bra som det över huvud taget kunde bli. Om den beskrivningen stämmer, är grunden lagd för en integration i samhället av ungdomarna som också bådar gott.

Men det som verkligen sticker ut i artikeln är den försonliga, nästan kamratliga tonen. Det är vi inte vana vid.

Politikernas reptilhjärnor brukar annars vara programmerade på att först ta reda på var de politiska motståndarna står i en fråga, innan de tar ställning (på tvärs förstås) i själva sakfrågan.

Ränksmideri, intrigerande och kamp för kampens egen skull brukar ju vara det som kännetecknar det politiska livet, åtminstone som vi på utsidan ser det. Självinsikten i detta avseende brukar inte heller vara påtaglig. Politikerna slår alltid upp ett förvånat och sårat ansikte så fort politikerförakt kommer på tal.

Tänk om Brandbergs artikel skulle vara ett trendbrott. Kanske skulle medborgarnas förtroende för politiken och politikerna återvända, åtminstone en liten smula.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons