Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Väljar­förakt i EU-valet

Annons

Pekpinnarna har stått som spön i backen de senaste veckorna. Ledarna för de största partierna, främst då Socialdemokraterna och Moderaterna har med mediernas benägna hjälp utmålat oss vanliga medborgare som snudd på samhällsfientliga och närmast asociala, då prognoserna inför EU-valet även denna gång indikerat ett lågt valdeltagande på mellan 40-45 procent.

Som vanligt ingen självkritik eller någon tanke på eget ansvar för denna situation. Samtidigt som just nämnda partier retoriskt poängterar EU-valets avgörande betydelse för vårt vardagsliv, ställde de upp med ett B-lag på valbar plats, kandidater som för länge sedan passerat bästföredatum.

Hur spännande är det på en skala 1 till 10 med den trötte Gunnar Hökmark (M), och vem bryr sig om den ständigt gnälliga

Marita Ulvskog (S)? Till moderaternas urvattnade lista finns ingen förklaring.

I socialdemokraternas fall kan man förstås ana, att partiledningen ville få den misshagliga Ulvskog så långt bort som möjligt. Man kommer att tänka på Göran Perssons avpollettering av Margareta Winberg. Hade inte en ambassadörspost i Brasilien för Ulvskog utgjort mindre skada än en plats i EU-parlamentet?

Moderaterna förlorade röster till soffliggarna, till den raka, ärliga och EU-positiva Marit Paulsen (FP), till den evigt unge Alf Svensson (KD) och sina ungdomsväljare till Piratpartiet. Socialdemokraterna förlorade till ungefär samma kategorier och så till Miljöpartiet förstås. Paulsen och Svensson har förvisso också sina ungdomsår bakom sig, men de utstrålar entusiasm och fräschör, som de nämnda företrädarna för Moderaterna och Socialdemokraterna förlorat för länge sedan, om de nu någonsin haft någon.

Tänk att man så till den grad underskattar väljarnas kritiska tänkande, Tänk att man

i dag anno 2009 fortsätter att se medborgarna som valboskap, som man tror sig kunna styra och manipulera efter gottfinnande. Nu har väljarna än en gång markerat sitt ogillande av denna behandling. Kanske får man tänka om nu, man har ju faktiskt fem år på sig för litet eftertanke.

De stora partiernas klumpiga agerande känns som inte mindre än en förolämpning.

EU behövs. EU är eller kan åtminstone bli bra. När nu Margot Wallström misslyckats

i sitt uppdrag att förbättra kommunikationen mellan EU- byråkratin och medborgarna, då måste de svenska riksdagspartierna ta EU-engagemanget på mycket större allvar.

Inte bara ställa upp med mer slagkraftiga kandidater i valen utan också, och kanske främst, hålla oss väljare uppdaterade på vad som diskuteras och beslutas i EU-parlamentet och hur de svenska delegaterna ställer sig och hur de röstar i olika frågor.

Hur skall vi annars kunna ställa dem till svars, när det blir dags för val igen? Det duger inte med 59,5 månaders tystnad och däremellan en halv månads tafflig kampanj.

Man brukar, med viss rätt anser förstås undertecknad, tala om ett rådande politikerförakt. Vad politikerna, särskilt i de största partierna, nu visat upp är ett grovt väljarförakt.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons