Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedmans ansvar för fuskande direktörer

Annons

Ulf Hedman (VLT 16 oktober) har under sin yrkesverksamma tid arbetat i företagsledande ställning. Gör detta Ulf Hedman delansvarig för Skandiadirektörers och andra direktörers brottsliga gärningar? Nej, självklart inte. Inte heller accepterar jag att alla män döms som kollektivt ansvariga för mäns brott mot kvinnor. Jag tror att även Ulf Hedman instämmer i min slutsats.

Det blir därför förvånande när Ulf Hedman tillämpar en helt annan måttstock på politiskt förtroendevalda. Utan att blinka lägger han en del av ansvaret för de fuskade ministrarnas uppträdande på mig och andra politiker. Det är märkligt. Det jag uppfattat av Ulf Hedmans politiska hållning är att den ligger långt från kollektivism. Men när det gäller att svärta ner dem som arbetar politiskt duger det kollektivistiska tankegodset. Ändamålet helgar medlen.

Medborgarna både har rätt och ska ställa höga krav på sina politiker. För mig är det ett hedersuppdrag att ha fått västeråsarnas förtroende att jobba för dem. Och jag hoppas jag kan leva upp till de krav som västeråsarna ställer på mig. Men jag avsäger mig allt kollektivt ansvar för alla dumheter som görs både av politiker och av andra.

I Ulf Hedmans artikel, VLT den 16 oktober, presenteras en idé om ett intensifierat arbete för att inom politiken arbeta för en höjd moral och etik, inte minst inom de politiska ungdomsförbunden. Det är säkert riktigt. Men eftersom den tidigare handelsministern Maria Borelius och kulturministern Cecilia Stegö Chiló har hämtats utifrån till toppbefattningarna hade det knappast hjälpt i dessa fall. Och inte heller näringslivets etikkurser har här avsatt några mer påtagliga spår.

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Gruppledare för folkpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons