Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla-Brita Arnör: Kokpunkten är ett högriskprojekt

Annons

På Lögarängen kan vi skapa ett av landets mest spännande äventyrsbad. Det tyckte badchefen Allan Lundin redan för drygt två år sedan. Här finns ett underbart grönområde och mellan nuvarande badbyggnad och Mälarstranden kan vi uppföra ett sådant. Där ligger 5000 kvadratmeter och väntar på en nybyggnad, utan gift och asbest att rensa bort, för badbassänger, vägmaskin, grottor, klättervägg och forsar, hopptorn, vattenruschbanor - 45 och 130 meter långa - ett så kallat Magic Eye, där stora sällskap kan åka tillsammans på ringar etcetera. Detta fräscha, friska bad med hög luft omkring sig skulle kosta cirka 175 miljoner och inte någon miljard som Peab räknar med.

Västeråsarna skulle få behålla sin närhet till äventyrsbadet i naturlig anslutning till vår älskade båthamn och med parkeringsmöjligheter. Nära för motionärer! Detta skulle bli det verkliga lockbetet för en ökad turism i vår stad. Lögarängen har redan i sitt namn en lockpunkt för vila och rekreation.

Peabs vision för Ångkraftverket - Kokpunkten - borde grävas ner omgående i den asbestfyllda och förgiftade marken. Peab har fått den till skänks, en symbolisk krona lär priset vara, så de förlorar ingenting genom att avstå.

Men västeråsarna vinner ett äventyrsbad i naturlig miljö och nära stadens mitt. Det före detta Ångkraftverket ligger inträngt, det finns inga parkeringsmöjligheter. Och hur man kan skapa några lustkänslor för ett bad i denna avskyvärda, trånga miljö övergår min fattningsförmåga. Vilket häftigt äventyrsbad i Europoaklass skulle kunna åstadkommas i denna magasinsmiljö?

Peab drömmer nu att om att få tillstånd att få bygga ett hotell, om nu detta skulle göra badet mer attraktivt. Man drömmer om akvarium, museum, forskningscentrum, ja Gud vet vad. Men på Lögarängen är verkligheten med ett äventyrsbad ett naturligt

tillägg, eller hur?

Vart har kommunaltjänstemännens utredningar tagit vägen? Skall vi stötta Peabs vansinniga projekt med 15 miljoner om året i hyra och ge ett löfte om 375 miljoner under 25 års tid? Vi köper ju ingenting för pengarna utan detta är en jättestor utgift. Dessutom skall vi västeråsare betala höga entréavgifter. Vilken ekonomisk planering ligger i detta?

Kokpunkten är ett högriskprojekt. Vad händer efter de 25 åren, om byggnaden skulle säljas? Många privata finansiärer söker och behöver Peab, och planerna vilar på träskliknande möjligheter.

Har vår stads så kallade Allians besinnat verkligheten? Fattade man ett beslut för Lögarängen, skulle nya arbetstillfällen skapas på många sätt, och om 12-18 månader kunde vi ha ett eget äventyrsbad med normala utgifter på Lögarängen, detta härliga grönområde med den vidhängande blå Mälaren!

Vid Lögarängen finns redan en perfekt träningsanläggning, som Nautilus driver. En sådan finns också i Kristiansborgsbadet, vilka livligt utnyttjas i anslutning till baden och är en underbar hälsofrämjande organisation för alla åldrar. Kristiansborgsbadet är ett förtjusande bad som har 291148 badgäster om året och har alltså inte spelat ut sin roll. Det ligger också nära centrum och nära skolor. Lögarängsbadet har 330448 badgäster om året. Västeråsarna behöver dessa institutioner och båda har ett perfekt läge.

Peab hade ju för avsikt att bygga bostäder i Ångkraftverket, och det vore ju en utmärkt lösning, ty staden behöver fler bostäder men har tillräckligt med bad. Lögarängsområdet är som klippt och skuret att utnyttjas för ett äventyrsbad!

Västeråsare med makt och inflytande och förnuft - besinna Er! Låt oss ordna en folkomröstning om det är nödvändigt!

Ulla-Brita Arnör

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons