Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Persson (s): Barnens väl går först

Sänkt kommunalskatt är en mycket viktig punkt för den moderatledda majoriteten i Västerås.

Annons

År 2009 sänker de kommunalskatten med ytterligare 10 öre. Något som ger en vanlig västeråsare möjlighet att köpa ett par Aftonbladet utan bilagor i månaden. Men många bäckar små resulterar i att cirka 25 miljoner kronor försvinner från kommunkassan.

Skattesänkningen betalas till stor del med att majoriteten ger en allt för låg kompensation för att medarbetarna fått påökt. Det leder till besparingar som gör att bemanningen försämras i verksamheterna.

En uttunnad bemanning betyder att det blir fler barn i förskolans barngrupper. Blir en lärare i skolan sjuk är det inte säkert att det finns någon vikarie att tillgå. Så de som finns på plats får därmed tyngre arbetsbelastning.

För oss socialdemokrater är det självklart att barnens väl ska gå först, långt före en blygsam skattesänkning.

Därför säger vi socialdemokrater nej till förslaget att sänka kommunalskatten. För vi vill hellre använda pengarna till barnen. I vårt budgetförslag räcker pengarna bland annat till dessa och mer:

* Högre kompensation för ökade löner ger bättre möjlighet att klara samma nivå på bemanningen i förskolor och skolor.

* En kraftig satsning med 6 miljoner kronor på ökade inköp av närproducerade och ekologiska livsmedel till förskolor och skolor.

* Ytterliggare 4 miljoner kronor satsas på att behålla ett lågt antal barn i förskolans barngrupper.

* Den nedre gränsen för att betala förskoleavgift ska höjas. Hushåll som tjänar mindre än 18 000 kronor i månaden ska inte betala avgift till förskolan eller fritidshemmet.

* Alla barn till föräldralediga och arbetssökande föräldrar ska ha rätt till förskola 5 timmar per dag.

* 4 miljoner kronor satsas på integrationsprojektet IDA, de goda erfarenheter som IDA-projektet bidragit med bör spridas till alla skolor i Västerås.

* Vi vill starta en ny verksamhet med livsvägledare för barn med särskilda behov i grundskolan. Att starta en sådan verksamhet beräknas kosta 2 miljoner kronor.

* Avgifterna till Kulturskolan ska vara ofärändrade.

Tyvärr får vi troligen inte gehör för våra förslag. Sänkt skatt är helt enkelt det viktigaste för majoriteten och barnen får betala den moderatledda skattesänkningen.

Ulla Persson

Oppositionsråd (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons